Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε από την Ουγγαρία το δικαίωμα να φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας λόγω της στάσης της στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το BBC, εβδομάδες αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρόλο στον οποίο κανονικά θα φιλοξενούσε τη Σύνοδο, η επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το μήνα και η συνάντησή του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσε αντιδράσεις στα μέλη της ΕΕ.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ουγγαρίας θα πρέπει να έχουν συνέπειες και ότι «πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ακόμη και αν πρόκειται για ένα συμβολικό μήνυμα».
Η Ουγγαρία χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «εντελώς παιδαριώδη».
Κάθε έξι μήνες, υπό την εκάστοτε νέα προεδρία του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ πραγματοποιούν άτυπες συναντήσεις για να συζητήσουν τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το μπλοκ.
Οι επόμενες συναντήσεις είχαν προγραμματιστεί στις 28-30 Αυγούστου και επρόκειτο να διεξαχθούν στη Βουδαπέστη, αλλά τη Δευτέρα ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες.
«Αποφάσισα να συγκαλέσω την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και 'Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ επέκριναν συντριπτικά την έλλειψη ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας της Ουγγαρίας», τονίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με ανάρτησή του στο «Χ».
I have decided to convene informal meetings of EU Foreign Affairs and Defence Ministers in Brussels, after the summer break.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 22, 2024
At today’s #FAC, EU Member States overwhelmingly criticized Hungary’s lack of sincere and loyal cooperation.
Αναφερόμενος σε σχόλια που έγιναν μετά τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν, στα οποία ο κ. Όρμπαν κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει «φιλοπόλεμη πολιτική», ο κ. Μπορέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αν θέλετε να μιλήσετε για το κόμμα του πολέμου, μιλήστε για τον Πούτιν.
«Μπορώ να πω ότι όλα τα κράτη μέλη - με μία μόνο εξαίρεση - είναι πολύ επικριτικά απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά.
«Νομίζω ότι ήταν... σκόπιμο να δείξουμε αυτό το συναίσθημα και να ζητήσουμε τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες», τόνισε.
(Μόνο) η Σλοβακία στο πλευρό της Ουγγαρίας
Από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ, μόνο η Σλοβακία έχει υποστηρίξει την Ουγγαρία στη διαμάχη.
Μετά την απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σίγιαρτο σχολίασε στο Facebook: «Τι φανταστική απάντηση έχουν βρει. Δεν θέλω να πληγώσω τα αισθήματα κανενός, αλλά νιώθω σαν να βρίσκομαι σε νηπιαγωγείο».
Η συνάντηση του κ. Όρμπαν με τον κ. Πούτιν έγινε στο πλαίσιο μιας «ειρηνευτικής αποστολής», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος -που ξεκίνησε λίγες ημέρες αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου- και στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε επίσης τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Κίνας, καθώς και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Το ταξίδι προκάλεσε την καταδίκη ηγετών από όλη την ΕΕ, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να το περιγράφει ως «τίποτα άλλο παρά μια αποστολή κατευνασμού».
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε ότι ο κ. Όρμπαν «δεν έχει καμία εντολή να διαπραγματευτεί ή να συζητήσει εκ μέρους της ΕΕ», ενώ ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστενσον δήλωσε ότι το ταξίδι στέλνει «λάθος μήνυμα στον έξω κόσμο και αποτελεί προσβολή για τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ελευθερία του».
Το επεισόδιο είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, στις οποίες η Ουγγαρία διαφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ σχετικά με την κατάλληλη απάντηση.
Αφού κέρδισε την επανεκλογή του τον Απρίλιο του 2022, λίγους μήνες μετά την εισβολή, ο κ. Όρμπαν δήλωσε σε πλήθος υποστηρικτών του ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν μεταξύ των ανθρώπων που θα έπρεπε να «πολεμήσει» στην τέταρτη θητεία του.
Θυμίζεται ότι πέρυσι, χρησιμοποίησε επανειλημμένα το βέτο της Ουγγαρίας για να καθυστερήσει ένα πακέτο μη στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ (42 δισ. στερλίνες) προς την Ουκρανία, καταλήγει το BBC.