Ήδη από την ομιλία της ορκωμοσίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την πρόθεσή του να μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων.
Η ωκεάνια λεκάνη – οριοθετείται από τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, τις ανατολικές πολιτείες του Μεξικού και το νησί της Κούβας – αποτελεί σημαντικό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας, σε τομείς όπως η αλιεία, οι θαλάσσιες μεταφορές και η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός εξηγεί το ενδιαφέρον του Τραμπ.
«Σε λίγο καιρό από τώρα, θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος τη Δευτέρα, λίγο μετά την ορκωμοσία του.
Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε αυτή την αλλαγή νωρίτερα μέσα στον μήνα, όταν είπε ότι το νέο όνομα θα είναι «όμορφο» και «κατάλληλο», προσθέτοντας ότι: «Επειδή εμείς κάνουμε την περισσότερη δουλειά εκεί [στον Κόλπο του Μεξικού] και είναι δικός μας».
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η The Guardian, δεν υπάρχει επίσημη διεθνής συμφωνία ή πρωτόκολλο για την ονομασία των θαλάσσιων περιοχών, και κανένας διεθνής οργανισμός δεν έχει τον τελικό λόγο για τις θαλάσσιες ονομασίες, αν και ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (ΔΥΟ) προσπαθεί να τυποποιήσει τις ονομασίες και να επιλύσει τις διαφορές.
Σε αντίθεση με άλλα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ την πρώτη του ημέρα ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, η αλλαγή της ονομασίας δεν αποτέλεσε αντικείμενο εκτελεστικού διατάγματος - αν και δήλωσε ότι αυτό θα συμβεί σε «σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα».
Θεωρητικά, η δράση του Τραμπ θα αρκούσε για να αλλάξει το όνομα του Κόλπου σε επίσημα έγγραφα εντός των ΗΠΑ, αλλά άλλες χώρες δεν θα ήταν υποχρεωμένες να το αναγνωρίσουν.
Δεν είναι μόνο ο Κόλπος του Μεξικού που δημιουργεί αντιδράσεις για την ονομασία του
Τέτοιες διαφορές στην ονομασία έχουν συχνά προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις μεταξύ χωρών που γειτνιάζουν, όπως στην περίπτωση του υδάτινου τμήματος που χωρίζει το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος αναφέρεται ως Περσικός Κόλπος από την πρώτη και ως Αραβικός Κόλπος από τη δεύτερη.
Άλλο παράδειγμα αποτελεί η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα που έχουν εδώ και καιρό εμπλακεί σε μια διαμάχη σχετικά με το πώς να ονομάζουν τα ύδατα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και του ιαπωνικού αρχιπελάγους.
Το Τόκιο την αποκαλεί Θάλασσα της Ιαπωνίας, επικαλούμενο χάρτες γραμμένους από καθολικούς ιερείς και Ευρωπαίους εξερευνητές που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, αλλά η Νότια Κορέα παραπονιέται ότι παραπέμπει στην αποικιοκρατία της Ιαπωνίας στη χερσόνησο από το 1910 έως το 1945 και την αποκαλεί Ανατολική Θάλασσα.
Και ενώ η θάλασσα μεταξύ του Μπρουνέι, της Κίνας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ είναι ευρέως γνωστή ως Νότια Σινική Θάλασσα στα αγγλικά, είναι γνωστή ως Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα στις Φιλιππίνες, Ανατολική Θάλασσα στο Βιετνάμ και Νότια Θάλασσα στην Κίνα. Άλλοι, αναζητώντας έναν συμβιβασμό, πρότειναν να την ονομάσουν Θάλασσα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ομοιόμορφης χρήσης γεωγραφικών ονομάτων σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Στην ιστοσελίδα του το συμβούλιο αναφέρει ότι «αποθαρρύνει τις αλλαγές ονομάτων εκτός αν υπάρχει επιτακτικός λόγος», προσθέτοντας: «Γενικά, η πιο σημαντική πολιτική όσον αφορά τα ονόματα είναι η τοπική χρήση και αποδοχή».