Μπορέλ: Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου
AP Photo/Hassan Ammar
AP Photo/Hassan Ammar

Μπορέλ: Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου

Τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου περιμένει από την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτη, Ν. Παπανδρέου και Σ. Αρναούτογλου, αποστέλοντάς τους σχετική επιστολή.

Ειδικότερα, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο είχαν αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα στην Κάσο, η οποία προσπαθούσε με τα πολεμικά της πλοία στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων να εμποδίσει τις έρευνες για την υλοποίηση ενός κορυφαίου Ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου.

Το γεωπολιτικά εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο έχει ενταχθεί από το 2011 – 2014 με υπογραφή του Γ. Μανιάτη όταν ήταν Υπουργός, στα χρηματοδοτούμενα έργα Ευρωπαϊκής Προτεραιότητας (PCIs) και στις Εθνικές Στρατηγικές Επενδύσεις και έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με πάνω από 650.000.000€.

Στην επιστολή τους είχαν ζητήσει από τον ύπατο εκπρόσωπο να καταδικάσει τις πράξεις αυτές και να δράσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Στην απάντησή του, ο ύπατος Εκπρόσωπος τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας από μεριάς Τουρκίας είναι βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Υπογραμμίζει ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει από την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ένωσης και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η ουσιαστική εφαρμογή της UNCLOS είναι βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια της ναυτιλίας και ότι η Ένωση θα παραμείνει ενεργή στην προσπάθεια αυτή.