Αποστολή του ΟΗΕ έφθασε σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν, την ώρα που η πλειονότητα του τοπικού αρμενικού πληθυσμού εγκατέλειψε τον θύλακα μετά την ανακατάληψή του από το Μπακού.
Εκπρόσωπος της αζερικής προεδρίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως η αποστολή του ΟΗΕ έφθασε "το πρωί της Κυριακής» [σήμερα], με κύρια αποστολή να αποτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες επί τόπου.
Νωρίτερα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως είχε λάβει το πράσινο φως για να στείλει, αυτό το Σαββατοκύριακο, μια αποστολή στην περιοχή.
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ασκούσαν τον έλεγχο του θύλακα επί τρεις δεκαετίες, συνθηκολόγησαν και δέχθηκαν να καταθέσουν τα όπλα την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μία επίθεση-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής αυτής.
Συνολικά, σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τη στρατιωτική αυτή επίθεση. Στις μάχες σκοτώθηκαν περίπου 200 στρατιώτες από κάθε στρατόπεδο.
Από τότε ο θύλακας έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί πλήρως από τους κατοίκους του, με περισσότερους από 100.000 να έχουν φθάσει στην Αρμενία από τον φόβο αντιποίνων εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας ανησυχία για μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Σήμερα στην Αρμενία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί, ήταν μία ημέρα προσευχής για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν στη χώρα και ο επικεφαλής της Εκκλησίας, Καρεκίν Β', τέλεσε λειτουργία σε καθεδρικό ναό κοντά σο Γερεβάν.
Καθώς η οργάνωση της υποδοχής των προσφύγων διεξάγεται με δυσκολία, οι αντίπαλοι του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, που κατηγορείται για παθητικότητα και δειλία από τη Μόσχα, κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους χθες, Σάββατο.
Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υποστηριζόταν στρατιωτικά και οικονομικά από το Γερεβάν, ήταν σε αντιπαράθεση για περισσότερο από τρεις δεκαετίες με το Μπακού, κυρίως στη διάρκεια δύο πολέμων ανάμεσα στο 1988 και το 1994 και το φθινόπωρο του 2020.