Οι αρμενικές αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν το Σάββατο ότι εφαρμόζονται οι όροι της εκεχειρίας της 20ής Σεπτεμβρίου με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των τραυματιών και της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πρωτεύουσα της αποσχισθείσας περιοχής.
Εργασίες είναι σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης έως τις 24 Σεπτεμβρίου, σημειώνουν σε ανακοίνωση στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε «πολιτικές διαβουλεύσεις» για το μέλλον της περιοχής, την οποία ανακατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης επίθεσης αστραπή την Τρίτη.
Η ονομασία με την οποία αποκαλούν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι Αρτσάχ.
Ίση μεταχείριση υπόσχεται το Αζερμπαιτζάν
Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε σήμερα από το βήμα του ΟΗΕ να μεταχειριστεί τους Αρμένιους που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ως «ίσους πολίτες».
«Θέλω να επαναλάβω ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι αποφασισμένο να ενσωματώσει εκ νέου τους Αρμένιους κατοίκους της περιοχής του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν ως ίσους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Το Σύνταγμα, η εθνική νομοθεσία του Αζερμπαϊτζάν και οι διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αποτελούν μια σταθερή βάση γι αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.
Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επιχείρηση στις αρχές της εβδομάδας σε αυτή την αποσχισθείσα περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους, και κατήγαγε νίκη - αστραπή.
Οι Αρμένιοι αυτονομιστές συμφώνησαν την Παρασκευή να παραδώσουν τα όπλα.
Ο ορεινός αυτός θύλακας, ο οποίος αποφασίστηκε από τη σοβιετική εξουσία το 1921 να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε κατά το παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας: ο ένας από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποκαταστήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και να συνυπάρχουν δίπλα - δίπλα ειρηνικά», δήλωσε ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.