Την «έντονη ανησυχία» της για τον αποκλεισμό του διαδρόμου Λατσίν από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε η Γαλλία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης της υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, με τον Αρμένιο ομόλογό της, Αραράτ Μιρζογιάν.
Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του Κε ντ’ Ορσέ, η συνδιάλεξη έγινε την παραμονή συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην «πολύ σοβαρή κρίση στο Άνω Καραμπάχ συνεπεία του αποκλεισμού του διαδρόμου της Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Αρμενία ζήτησε το Σάββατο να συγκληθεί επείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ λόγω της «επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα αντιμέτωπο εδώ και μήνες με αποκλεισμό από το Αζερμπαϊτζάν.
Η κυρία Κολονά στηλίτευσε τον «διαρκή αποκλεισμό από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος αντίκειται προς τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει στο πλαίσιο των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός και βλάπτει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων».
Υπογράμμισε πως τα ζητήματα που εκκρεμούν «δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μέσω διαπραγματεύσεων για να φθάσουμε σε δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη» και επανέλαβε την έκκλησή της να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των προσώπων και των εμπορευμάτων στον διάδρομο του Λατσίν και προς τις δυο κατευθύνσεις και του συνεχούς εφοδιασμού του πληθυσμού με αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα».
Η Ρωσία κάλεσε επίσης, νωρίτερα χθες, 15 Αυγούστου, το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει αυτόν τον οδικό άξονα, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που διεκδικείται από το Μπακού και το Γερεβάν.
Ο διάδρομος του Λατσίν είχε αρχικά αποκλειστεί από Αζέρους που παρουσιάστηκαν ως οικολόγοι διαδηλωτές, προτού το Μπακού εγκαταστήσει σημείο ελέγχου στην είσοδο, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Έκτοτε, το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει με διάφορα προσχήματα την κυκλοφορία στον κρίσιμης σημασίας άξονα.
Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης οι δυο υπουργοί συζήτησαν επίσης σχετικά με τα πυρά χθες Τρίτη στα σύνορα με την Αρμενία κατά τη διάρκεια περιπολίας της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ (EUMA). Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης «την ανησυχία της» και την «απόλυτη υποστήριξή της» στην ευρωπαϊκή αποστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών της.
Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τα χρόνια του 1990, όταν κατέρρεε η ΕΣΣΔ, και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινού θύλακα όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι αλλά διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, μολονότι αποσχίστηκε πριν από τρεις δεκαετίες.
Μετά τον πόλεμο έξι εβδομάδων το φθινόπωρο του 2020, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες, Μπακού και Γερεβάν υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας που διαπραγματεύτηκαν με μεσολάβηση της Μόσχας.