Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πέρυσι το πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών -τη λεγόμενη και Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, πέντε τουλάχιστον κράτη-μέλη της δεν έχουν ακόμη ψηφίσει και ενσωματώσει τις σχετικές ρυθμίσεις στην εθνική τους νομοθεσία. Πρόκειται, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Politico, για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, αλλά και την Ελλάδα.
Με βάση όσα είναι γνωστά δε, η πιο προκλητική και συνάμα ανησυχητική περίπτωση είναι αυτή της Βουλγαρίας, η οποία και ασκεί αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος Ιουνίου την εξάμηνη περιοδική προεδρία της Ε.Ε. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός της, Boyko Borisov, απέσυρε τη Συνθήκη από τη βουλή, στην οποία την είχε καταθέσει προς ψήφιση από τον περασμένο μήνα, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική στήριξη για να περάσει!
Τι σημαίνει, πρακτικά, αυτό; Πολύ απλά, ότι η πλειοψηφία -ή, έστω, ένα πολύ μεγάλο τμήμα- των βουλευτών της Βουλγαρίας δεν επιθυμούν να παρθούν δραστικά μέτρα για τη βία κατά των γυναικών, θεωρώντας προφανώς ότι δεν συνάδει με τον πολιτιστικό, ηθικό και θρησκευτικό τους κώδικα. Ανάμεσά τους, μάλιστα, συγκαταλέγονται και οι βουλευτές του συγκυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος των Ενωμένων Πατριωτών, χωρίς την οποία ο Borisov και το GERB θα χάσουν την πλειοψηφία και θα πέσουν από την κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας, Rumen Radev, τάχθηκε κατά της Συνθήκης, με το απίστευτο επιχείρημα πως ακόμη και στις χώρες στις οποίες έχει εγκριθεί, τα φαινόμενα βίας και κακομεταχείρισης των γυναικών συνεχίζονται!
Φυσικά, όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Κι αυτό διότι ο μεγαλύτερος πολέμιος της Συνθήκης εμφανίζεται να είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, μαζί με πολυάριθμες φανατικές θρησκευτικές ομάδες. Ισχυρίζονται δε ότι εάν αυτή εφαρμοστεί, τότε θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση των γάμων ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, αλλά και θα αυξήσει τις πιθανότητες νέοι άνθρωποι να δηλώσουν επισήμως ότι είναι τρανς.
Έτσι, η προσπάθεια του Borisov να εμφανιστεί ως προοδευτικός και εκσυγχρονιστής πάει περίπατο. Όσο για τις άλλες χώρες που δεν έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη, οφείλουν να δώσουν επίσης εξηγήσεις. Και ελπίζουμε να μην είναι παρόμοιες...
Γιώργος Παυλόπουλος
AP Photo