Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να μοιραστεί απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες με αμυντική βιομηχανία και ΕΕ
Bloomberg

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να μοιραστεί απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες με αμυντική βιομηχανία και ΕΕ

Το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει διαδικασία για να μοιραστεί μερικούς από τους εξαιρετικά εμπιστευτικούς στόχους δυνατοτήτων του - οι οποίοι καθορίζουν τι είδους οπλικά συστήματα  πρέπει να παράγουν τα κράτη μέλη - με την αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα και μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Η κίνηση αποτελεί τμήμα μέρος μιας προσπάθειας του ΝΑΤΟ να πιέσει για αύξηση της παραγωγής όπλων μεταξύ των κρατών μελών του, στη λογική αυτού που ο νέος Γενικός Γραμματέας του Μάρκ Ρούτε περιέγραψε ως μετάβαση «σε μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου». 

Σύμφωνα με τα άτομα, που μίλησαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Συμμαχία αναζητά τρόπους να εκφράσει ορισμένους από τους συνολικούς στόχους σε μια μορφή που θα μπορεί να μοιραστεί με ασφάλεια, ώστε να πείσει τις αμυντικές βιομηχανίες να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου βήματος απαιτεί τη συναίνεση των συμμάχων και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ένα άτομο. Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να επανεξοπλιστούν, λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προσδίδει ένα τόνο επείγουσας ανάγκης στη συγκεκριμένη προσπάθεια καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει ότι θα πάψει να στηρίζει στρατιωτικά τα μέλη του ΝΑΤΟ με χαμηλές δαπάνες για την άμυνα.

Σε μια ξεχωριστή διαδικασία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία κοινής χρήσης ορισμένων διαβαθμισμένων προτύπων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουν τα 21 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, τα εμπιστευτικά αυτά πρότυπα δίνονται σταδιακά καθώς το ΝΑΤΟ τα επεξεργάζεται και τα ενημερώνει. Αυτά τα πρότυπα αφορούν στρατιωτικές προδιαγραφές που στοχεύουν στην εναρμόνιση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των μελών και στην επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμάχων. Μπορούν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, διαμετρήματα όπλων ή ένα κοινό στρατιωτικό λεξιλόγιο.

Η λήψη αυτών των πληροφοριών μπορεί να επιτρέψει στην ΕΕ να εναρμονίσει τους κανόνες μεταξύ των κρατών μελών της τόσο σε ότι αφορά τις στρατιωτικές τεχνολογίες όσο και σε ότι αφορά τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες.