Ναυάγιο στην Πύλο: Το Πακιστάν υποβάλλει σε εξετάσεις DNA συγγενείς για την ταυτοποίηση των θυμάτων
AP
AP

Ναυάγιο στην Πύλο: Το Πακιστάν υποβάλλει σε εξετάσεις DNA συγγενείς για την ταυτοποίηση των θυμάτων

Ο 28χρονος Μοχάμεντ Γιασίν δανείστηκε σχεδόν 8.000 δολ. για να φτάσει στην Ευρώπη με πλοίο και να προσπαθήσει να «χτίσει» ένα καλύτερο μέλλον για τα μικρά παιδιά του.

Τώρα, τα παιδιά υποβάλλονται σε εξέταση DNA στο Πακιστάν για να διαπιστωθεί αν ο πατέρας τους είναι μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου την περασμένη εβδομάδα.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες στο σκάφος προέρχονταν από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Πακιστάν και κατέβαλαν χιλιάδες δολάρια σε διακινητές, όπως έκανε και ο νεαρός Γιασίν. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι πως οι άνθρωποι που χάθηκαν στο ναυάγιο είναι εκατοντάδες και υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό των 81 επιβεβαιωμένων θυμάτων.

«Πίστευε ότι το μέλλον των παιδιών του θα ήταν καλύτερο», δήλωσε στο Reuters ο αδελφός του Γιασίν, Μοχάμεντ Αγιούμπ, με τα δύο ανήψια του, τον Σουμπχάν, τριών ετών, και την ενός έτους Ζουλέκχα να κάθονται στην αγκαλιά του. «Δεν έχουμε ιδέα πού βρίσκεται. Αν είναι ζωντανός ή νεκρός», πρόσθεσε.

Στην πόλη Χιουράτα, όπου ζει η οικογένεια του Γιασίν, οι Αρχές είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον άλλοι 28 συνάνθρωποί τους περιλαμβάνονται είτε στους νεκρούς είτε τους αγνοούμενους του ναυαγίου της Πύλου.

Η πόλη, στην υπό πακιστανική διοίκηση περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ, όπως και άλλες του Πακιστάν, είναι γνωστή ως μία από εκείνες που οι κάτοικοί της εγκαταλείπουν προκειμένου να εγκατασταθούν στην Ευρώπη και να διασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή.

Πολλές μητέρες δεν γνωρίζουν ότι οι γιοι τους είναι αγνοούμενοι

«Κάθε οικογένεια δίνει τουλάχιστον δύο δείγματα DNA - πατέρα, μητέρας, γιου ή κόρης», δήλωσε ο αξιωματούχος της περιοχής, Μουστάκ Αχμάντ. «Κάποιες από τις γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι οι γιοι τους περιλαμβάνονται στους αγνοούμενους, δεν τους το έχουμε πει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το αλιευτικό σκάφος εικάζεται ότι ξεκίνησε από την πόλη Τομπρούκ της Λιβύης στις 10 Ιουνίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, 400 έως 750 άτομα είχαν στοιβαχτεί επάνω του. Σύμφωνα με τις πακιστανικές Αρχές, 800 άτομα επέβαιναν.

Δεκατέσσερα άτομα στο Πακιστάν έχουν συλληφθεί ως ύποπτα για φερόμενη παράνομη διακίνηση. Εννέα ύποπτοι ως διακινητές έχουν συλληφθεί από την Ελλάδα, όλοι προερχόμενοι από την Αίγυπτο.

Ο Γιασίν είχε δανειστεί χρήματα για να πληρώσει 2,2 εκατομμύρια ρουπίες (7.660 δολ.) σε πράκτορα και να φτάσει στην Ευρώπη, δήλωσε ο Αγιούμπ, εργάτης οικοδομών.

«Υπάρχει ανεργία», ανέφερε. «Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι τρέχουν στο εξωτερικό για δουλειά», εξήγησε.

Ήταν μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που περίμεναν επί ώρες στριμωγμένοι στο νοσοκομείο της πόλης για τη δειγματοληψία, πλάι στον Μοχάμεντ Ασλάμ, ο οποίος ήλπιζε ότι η εξέταση DNA θα βοηθούσε να δοθούν απαντήσεις για τον γιο του.

«Είχε μόνο μία αποστολή: να πάει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ασλάμ, κρατώντας φωτογραφία του 26χρονου γιου του, του Σατζίντ Ασλάμ, ο οποίος είχε κάνει πολλές προσπάθειες να φτάσει στην Ευρώπη ακόμη και μετά την απέλασή του από την Τουρκία πριν από δύο χρόνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ράνα Σαναουλάχ δήλωσε στο Reuters ότι δείγματα DNA συλλέγονται και σε άλλες περιοχές της χώρας από οικογένειες που επιθυμούν να προσέλθουν εθελοντικά. Θα σταλούν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση.

Η μαζική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκε την Τρίτη, ωστόσο, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στο σημείο του ναυαγίου, στα βαθύτερα νερά της Μεσογείου μειώθηκαν. Μόλις 104 άνθρωποι είναι γνωστό ότι επέζησαν.