Ο ακτιβιστής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας του Χόνγκ Κόνγκ Τζόσουα Γουόνγκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση με αφορμή τα 30 χρόνια από την καταστολή της Τιενανμεν.
Αυτή δεν είναι η μοναδική ποινή που επιβάλλεται στον Γουόνγκ έναν από τους πλέον γνωστούς ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε φυλάκιση 13,5 μηνών, την ώρα που άλλοι ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε δέκα και επτά μήνες αντίστοιχα.
Να σημειώσουμε πως οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν αφορούν πράξεις που έγιναν πριν από τη θέσπιση του νόμου για την ασφάλεια έτσι, οι τρεις ακτιβιστές απέφυγαν μια πιθανή ισόβια κάθειρξη.
Ο Τζόσουα Γουόνγκ είχε γίνει σύμβολο του «Κινήματος των Ομπρελών» και έχει αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που το 2014 βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ελεύθερες εκλογές. Είχε συλληφθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν.
Το Χονγκ Κονγκ - πρώην βρετανική αποικία - επέστρεψε στην Κίνα βάσει της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», η οποία του επιτρέπει να διατηρεί περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες από την ηπειρωτική χώρα μέχρι το 2047.
Όμως, στα τέλη Ιουνίου του 2020, η Κίνα ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο, εκτεταμένο νόμο εθνικής ασφάλειας που μειώνει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και διευκολύνει την τιμωρία των αντιφρονούντων.
Ο νόμος τιμωρεί ό,τι η Κίνα θεωρεί ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία ή συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις. Οι ποινές φτάνουν έως και την ισόβια κάθειρξη.
Από την εφαρμογή του οι αρχές έχουν αφαιρέσει βιβλία υπέρ της δημοκρατίας από τις βιβλιοθήκες, απαγόρευσαν ορισμένα τραγούδια και άλλες δραστηριότητες στα σχολεία, κήρυξαν κάποια συνθήματα παράνομα και εισέβαλαν στην αίθουσα ειδήσεων ενός αντικυβερνητικού ταμπλόιντ. Αυτό το μήνα, οκτώ άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν σε σχέση με μια νομοθετική συνάντηση τον Μάιο που κατέληξε σε χάος.
Η Κίνα αρνείται τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αλλά οι αρχές της πόλης και το Πεκίνο έχουν κινηθεί γρήγορα για να καταπνίξουν την όποια αντίθετη άποψη, μετά από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο του 2019 που βύθισαν την πόλη σε κρίση.
Υπενθυμίζεται οτι το περιεχόμενο καλοκαίρι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε μετά την εφαρμογή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, ότι η περιοχή αυτή δεν είναι αυτόνομη πια (όπως οριζόταν στην Σινο-Βρετανική Συμφωνία παράδοσης του 1984).
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Απριλίου, ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χόνγκ Κονγκ Τζίμι Λαι και υποστηρικτής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών για τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2019.
Ο ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily, δεινός επικριτής, των αρχών της Κίνας, κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις και για τον οποίο εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις θα μπορούσε να καταδικαστεί ακόμα και ισόβια. Ο Λάι, ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, εκτιμάται ότι έχει περιουσία μεγαλύτερη από 1 δισ. δολάρια