Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
AP Photo
AP Photo

Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και πάλι στην Τουρκία με επίκεντρο τη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.

Ο σεισμός καταγράφηκε σε απόσταση 17,82 χιλιομέτρων από την περιοχή Μπουγιούκτσεκμετσε της Κωνσταντινούπολης και είχε εστιακό βάθος 7,01 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους μετά τον σεισμό. 

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 23 Απριλίου έλαβε χώρα ισχυρή  σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους. 

Τουρκία: Διχασμένοι οι σεισμολόγοι

Διχασμένοι είναι οι Τούρκοι σεισμολόγοι όσον αφορά τη συνέχεια της σεισμικής συμπεριφοράς της περιοχής της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών της Τετάρτης, 23 Απριλίου.

Αρκετοί σεισμολόγοι, με κυριότερο τον ευρέως γνωστό Νατζί Γκιορούρ, εκφράζουν την άποψη ότι ο σεισμός αυτός είναι «προάγγελος» του μεγάλου σεισμού της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ που αναμένεται στην ίδια περιοχή και θα εκλύσει δέκα φορές περισσότερη ενέργεια -ίσως και περισσότερο σε λογαριθμική κλίμακα αν είναι ισχυρότερος ο σεισμός- σε σχέση με την τελευταία ισχυρή δόνηση.

Σημειώνεται ότι οι σεισμολόγοι χωρίζουν τον βόρειο κλάδο του τμήματος του ρήγματος της βόρεια Ανατολίας που διέρχεται από τη Θάλασσα του Μαρμαρά σε τρία κομμάτια. Το ανατολικό τμήμα είναι εκείνο που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών στον Κόλπο της Νικομήδειας το 1999, το δυτικό τμήμα που φθάνει μέχρι τον Κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη και βγαίνει στο Βόρειο Αιγαίο, είχε δώσει έναν ανάλογου μεγέθους σεισμό το 1912, ενώ το κεντρικό τμήμα είναι αυτό που βρισκόταν σε ύπνωση και έδωσε τον σεισμό της 23ης Απριλίου.

Κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η συνέχεια του ρήγματος προς τα ανατολικά και μέχρι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999 δεν έχει «σπάσει» ακόμη και ότι ο σεισμός της 23ης Απριλίου δημιουργεί τάσεις που όταν φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο θα δώσουν νέο σεισμό.