Ο Μπολσονάρου «καίγεται» από την ανευθυνότητά του απέναντι στον κορονοϊό

Ο Μπολσονάρου «καίγεται» από την ανευθυνότητά του απέναντι στον κορονοϊό

Μπορεί οι αμφιλεγόμενες απόψεις του πρόεδρου της Βραζιλίας Ζαιχ Μπολσονάρου για την κλιματική αλλαγή και άλλα θέματα να μην βάζουν σε κίνδυνο άμεσα τουλάχιστον, ανθρώπινες ζωές, όμως η στρατηγική του απέναντι στον κορονοϊο αποδεικνύεται τουλάχιστον "παρακινδυνευμένη".

Χαρακτηριστικό του κλίματος στη Βραζιλία, είναι το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Folha de Sao Paulo με τίτλο "Μπολσοναρου παραιτησου". Την ίδια ώρα διακινούνταν φήμες ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος καθαιρέθηκε μετά από πραξικόπημα του στρατού, είδηση που μετέδωσε μια ιστοσελίδα της Αργεντινής αλλά αποδείχθηκε, για την ώρα, αναληθής.

Ο άνθρωπος που είχε χαρακτηριστεί από μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως "Τραμπ του Τροπικού" λόγω της διχαστικής ρητορικής του, απαξίωσης των θεσμών και των "παραδοσιακών" μέσων ενημέρωσης,

φαίνεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κρατικής μηχανής, προκαλώντας ένα ιδιότυπο "κίνημα ανυπακοής". 

Στα μέσα Μαρτίου, ενώ η χώρα είχε ξεπεράσει τα 1,000 κρούσματα του ιού όπως αναφέρει η εφημερίδα Folha de Sao Paulo και παρά την αντίθετη γνώμη του Υπουργού Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντετα "Ο Μπολσονάρου ζήτουσε από τους κυβερνήτες της Βραζιλίας να ανοίξουν τα σχολεία γιατί σύμφωνα με τον ίδιο από τον ιό κινδυνεύουν μόνο οι άνω των 60 ετών".

Την ίδια εποχή μάλιστα που η Αργεντινή έκλεινε τα σύνορα της, ο Μπολσοναρου ασκούσε σκληρή κριτική στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου η οποία διέκοπτε το πρωτάθλημα. Ακολούθως, φρόντισε μέσω διατάγματος να ακυρώνει τις κατά τόπους αποφάσεις των δημάρχων για καραντίνα, ενώ φρόντισε να τους επιτεθεί δημοσίως. 

Η πιο χαρακτική επίθεση ήταν αυτή  εναντίον του κυβερνήτη του Σάο Πάολο τον οποίο αποκάλεσε στο CNN Brazil "τρελό". 

Στον αντίποδα, τόσο ο Ντέιβιντ Αλκολουμπρε πρόεδρος της Γερουσίας οαο και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ροντρίγκο Μαγια οι οποίοι προέρχονται από αντίθετους πολιτικά χώρους μεταξύ τους, χαρακτήρισαν τον πρόεδρο "ανεύθυνο" και την πολιτική του "καταστροφική". 

Από την μεριά του ο Μπολσοναρου συνέχισε σαν μην συμβαίνει τίποτα ζητώντας από τους ευαγγελικούς πάστορες να κρατήσουν ανοικτές τις εκκλησίες. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όπως φαίνεται. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Infobae, o ανώτατος δικαστής Μάρκος Αουρέλιο έδωσε μέσω απόφασης νομική ισχύ στους κυβερνήτες και τους δημάρχους να εκδίδουν περιοριστικά μέτρα, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση. Παράλληλα, οι 25 από τους 27 κυβερνήτες με πρώτον αυτόν του Ρίο ντε Τζανέιρο Ουίλσον Βιτζελ, από το κόμμα του Μπολσονάρου, συμφώνησαν από κοινού να αγνοούν τις εντολές του προέδρου όσον αφορά τον κορονοϊό και να ακολουθούν τα μέτρα που λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν και οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια της Βραζιλίας. 

Την ίδια ώρα, το κανάλι με την μεγαλύτερη τηλεθέαση TVGlobo έκανε ένα εκτενές ρεπορτάζ διάρκειας τουλάχιστον μισής ώρας που έδειχνε τι έχουν κάνει χώρες ανά τον πλανήτη και πόσο θετικά λειτουργούν τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού των κοινωνικών επαφών. Οι δε πρώην πρόεδροι Φερνάντο Ενρίκε Καρντοσο και Ινγκασιο Σίλβα Λούλα συμφώνησαν ότι ο Μπολσοναρου οδηγεί την χώρα στην "αυτοκτονία".

Η κατάσταση αποτυπώνεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας DataFolha σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Υγείας έχει 76% αποδοχή την ώρα που ο Μπολσοναρου έχει 33%. 

Τέλος, ενώ αυξάνεται το κίνημα της ανυπακοής των κρατικών θεσμών, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ο στρατός στον οποίο στήριξε ο Μπολσοναρου την εκλογή του τηρεί σιγή ιχθύος, δείγμα, ενδεχομένως, ότι η Βραζιλία έχει ωριμάσει ως δημοκρατία.