Επικίνδυνο «βραχυκύκλωμα» απειλεί την ομαλή πορεία προς τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου στη Λιβύη, καθώς η ανάδειξη των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε πεδίο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης που αναβιώνει τις διαχωριστικές γραμμές δυτικής και ανατολικής Λιβύης αλλά και το κανταφικό παρελθόν.
Χθες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκλεισε τον κατάλογο των υποψηφίων με 61 υποψήφιους για τις Προεδρικές εκλογές, 10 από τη Βεγγάζη, 6 από τη Σάμπχα και 45 από την Τρίπολη.
Με τρεις από τις πιο σημαντικές υποψηφιότητες να είναι υπό αμφισβήτηση, και μια τέταρτη υποψηφιότητα να μην έχει κατατεθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εκλογικό νόμο, το κλίμα είναι εκρηκτικό… Και συγχρόνως με αυτές τις αψιμαχίες, τίθεται εκ των προτέρων η βάση για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών..
Οι υποψηφιότητες του νυν προσωρινού πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά, του στρατηγού Χ.Χαφτάρ και του υιού Καντάφι Σαϊφ αλ Ισλάμ, έχουν πυροδοτήσει ένταση καθώς για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά επιδιώκει τον αποκλεισμό των άλλων από την εκλογική διαδικασία.
Ο εκλογικός νόμος που έχει ψηφιστεί από την Βουλή που εδρεύει στο Τομπρούκ δέχεται κριτική από τις δυνάμεις της Δυτικής Λιβύης και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, καθώς εκτός των άλλων είχε θέσει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στις προεδρικές εκλογές να μην ασκεί δημόσιο αξίωμα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.
Ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά απέφυγε φυσικά να παραιτηθεί θεωρώντας ότι εκ των πραγμάτων και εκβιαστικά θα αποδεχθούν εστω και κατ εξαίρεση την υποψηφιότητα του με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε να αφήσει «ακυβέρνητη» την χώρα. Ο ίδιος επίσης είχε σπεύσει να επικρίνει το Κοινοβούλιο και να καταγγείλει την εκλογική νομοθεσία ότι στήθηκε «για να ευνοήσει ορισμένους υποψηφίους» (υπονοώντας τον Χ.Χάφταρ).
Ο κ.Ντμπεϊμπά στην συνάντηση του Libyan Political Dialogue Forum (LPDF) τον περασμένο Φεβρουάριο, που υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποφάσισε την διαδικασία ομαλοποίηση και την θέσπιση προσωρινής κυβέρνησης, είχε δημοσίως δεσμευθεί ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές….
Η παραμονή του όμως πλέον στην θέση του πρωθυπουργού που θα διεξάγει τις εκλογές προφανώς προκαλεί αντιδράσεις καθώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος.
Από την άλλη πλευρά όμως έχει ξεκινήσει με την συμβολή και του πρωθυπουργού η προσπάθεια για την ακύρωση των υποψηφιοτήτων του στρατηγού Χ.Χαφταρ και του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι. Ο στρατιωτικός εισαγγελέας εμφανίστηκε δίπλα στον Ντμπεϊμπά και ανακοίνωσε ότι οι δυο αυτές υποψηφιότητες πρέπει να απορριφθούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους.
Ο στρατιωτικός εισαγγελέας μάλιστα επιχείρησε να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι» τον Σαΐφ και τον Χαφταρ, ενώ είναι προφανές ότι ο Χ.Χαφτάρ υπήρξε ένας εκ των ηγετών της μιας πλευράς στον εμφύλιο πόλεμο των τελευταίων ετών και σαφώς μια προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης δεν μπορεί να επιβιώσει εάν η μια πλευρά θέλει να εξοβελίσει την άλλη χωρίς καν να την έχει κερδίσει επί του πεδίου.
Πάντως, η υποψηφιότητα του Σαΐφ Καντάφι αντιμετωπίζεται με πολύ καχυποψία και από τον διεθνή παράγοντα, ενώ σε ότι αφορά τον Χ.Χαφτάρ φαίνεται να υπάρχει αντίδραση και από τις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος έχει ακόμη την αμερικανική υπηκοότητα και έχει κατηγορηθεί για ακρότητες στη διάρκεια του εμφυλίου, ειδικά στην επίθεση εναντίον της Τρίπολης όπου παρά την στήριξη και της Ρωσίας και των ΗΑΕ, οι δυνάμεις του αποκρούσθηκαν από την τότε κυβέρνηση Σαρατζ με την σθεναρή στήριξη που έλαβε από την Τουρκία(με αντάλλαγμα το Τουρκολυβικό Μνημόνιο)
Από την πλευρά της Ανατολικής Λιβύης όμως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δυο υποψηφιότητες. Αυτή του προέδρου της Βουλής Ακίλα Σαλεχ και του Δρ. Αρεφ Ναγιέντ πρωην πρεσβευτή της Λιβύης στα ΗΑΕ αρχηγού του κόμματος «Ihya».
Και οι δυο απευθύνονται στις δυνάμεις εκείνες που αντιτίθενται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και σε εκείνους που έχοντας την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια στην Τρίπολη συνέδεσαν την πολιτική επιβίωση τους στην σχέση με την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.
Ο αρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων και από τους πιο φιλότουρκους πολιτικούς ο πρόεδρος του «Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους» Χαλιντ Αλ Μισρι, έχοντας παραμείνει στην κρατική θέση δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε ως υποψήφιος ούτε ως ψηφοφόρος δίνοντας έτσι σύνθημα για σαμποτάρισμα των εκλογών προτείνοντας την μετάθεση των εκλογών για τις 15 Φεβρουαρίου και αναθεώρησή της εκλογικής νομοθεσίας, με τον Α. Σάλεχ και τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο πλέον για αναθεώρηση η τροποποίηση του εκλογικού νόμου..