Στους έξι μήνες από την τρομοκρατική επίθεση που συντάραξε συθέμελα το Ισραήλ και επέφερε την χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας προς εξουδετέρωση του οικοδομήματος της Χαμάς, μία καθοριστική φάση του πολέμου ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Χαν Γιουνίς στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα. Ως επόμενο βήμα του Ισραήλ προβάλλει η Ράφα, και μένει να διαφανεί εάν πράγματι θα προχωρήσει, και πότε, στην εξαγγελθείσα στρατιωτική επιχείρηση στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.
Μετά την αποχώρηση από την Χαν Γιουνίς, η παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου, τη στιγμή που επιχειρείται για πολλοστή φορά με τη μεσολάβηση Ηνωμένων Πολιτειών, Αιγύπτου και Κατάρ να βρεθεί κοινό έδαφος για τη σύναψη εκεχειρίας προκειμένου να λήξει ο εφιάλτης των Ισραηλινών ομήρων και να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Έχοντας «ολοκληρώσει την αποστολή» της, η 98η Μεραρχία αποχώρησε από την Χαν Γιουνίς «για να ανασυνταχθεί και προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF). Το Ισραήλ διατηρεί «σημαντική δύναμη» στο βορρά της Γάζας, καθώς και μία ταξιαρχία στην Χαν Γιουνίς -γενέτειρα του αρχηγού της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ- και οι στοχευμένες επιχειρήσεις συνεχίζονται.
«Σημαντική δύναμη υπό την ηγεσία της 162ης μεραρχίας και της ταξιαρχίας Ναχάλ εξακολουθεί να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσει την ελευθερία δράσης των IDF και την ικανότητά τους να διεξάγουν επιχειρήσεις με βάση ακριβείς πληροφορίες», ανέφερε η ανακοίνωση των IDF σχετικά με την απόσυρση. Αμυντικοί αναλυτές «διάβασαν» κίνηση τακτικής και όχι ένδειξη ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος.
Δεν είναι σαφές πώς «μεταφράζεται» η αποχώρηση από την Χαν Γιουνίς όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα μίας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, στην οποία οι κυβερνητικοί εταίροι του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένουν και ο ίδιος λέει για πρώτη φορά πως έχει ήδη οριστεί η ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης. «Η νίκη απαιτεί την είσοδο στη Ράφα και την εξόντωση των τρομοκρατικών ταγμάτων. Θα γίνει. Υπάρχει ημερομηνία» δήλωσε σε χθεσινοβραδυνό τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στους έξι μήνες που μετρά ο πόλεμος κατά της Χαμάς για τη θηριωδία που διέπραξε κατά του Κράτους του Ισραήλ. Μετά τις επιχειρήσεις στο βορρά, οι στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Χαν Γιουνίς του νότου πριν από περίπου τέσσερις μήνες, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη μεραρχία στα χρονικά για να πολεμήσει σε προπύργιο της Χαμάς.
Η πόλη έγινε πεδίο σφοδρών μαχών και αεροπορικών επιδρομών. Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν στη Ράφα έχουν αρχίσει τώρα να επιστρέφουν στην Χαν Γιουνίς κατόπιν της απόσυρσης του ισραηλινού στρατού, και αναλυτές επισημαίνουν πως όσο «αποσυμπιέζεται» η Ράφα, τόσο λιγότερο «αμφιλεγόμενη» και επιχειρησιακά ευκολότερη μπορεί να καταστεί μία χερσαία επιχείρηση.
Το τηλεοπτικό Channel 13 TV έχει μεταδώσει πληροφορίες που θέλουν το Ισραήλ να ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εκκένωση της Ράφα εντός μίας εβδομάδας σε μία διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει επί μακρόν. Στο εγγύς μέλλον, οι IDF σχεδιάζουν να αποσπάσουν τρεις μεραρχίες στα σύνορα με τη Γάζα, από όπου δυνάμεις του στρατού θα μπορούν να αναπτύσσονται στη Λωρίδα της Γάζας όποτε χρειάζεται, αναφέρει από πλευράς της η Haaretz.
Αποκρούοντας αμερικανικές και διεθνείς πιέσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα διεξαχθεί για την πλήρη εξάρθρωση της Χαμάς και ως εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Τη δεδομένη στιγμή, έπειτα από έξι μήνες πολέμου, από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς έχουν συνολικά απομείνει να επιχειρούν «μικροί τρομοκρατικοί πυρήνες» και η Ράφα είναι ο τελευταίος μεγάλος στόχος, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε χθες ότι μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στην Χαν Γιουνίς ο στρατός προετοιμάζεται για «επόμενες αποστολές», που περιλαμβάνουν τη Ράφα. Παράλληλα, επισήμανε όμως πως τώρα «είναι η κατάλληλη στιγμή» για εκεχειρία για την απελευθέρωση των ομήρων. «Θα υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα για να φέρουμε πίσω τους ομήρους πριν επιστρέψουμε στη μάχη. Είμαστε στην κατάλληλη στιγμή», ανέφερε για να υπογραμμίσει πως το Ισραήλ βρίσκεται σε θέση ισχύος έχοντας καταστρέψει μεγάλο μέρος του οπλοστασίου και δυνάμεων της Χαμάς.
Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έχει αυξήσει το επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας στα βόρεια σύνορά του, όπου και ανταλλάσσει πυρά με την Χεζμπολάχ από την 8η Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι «εξουδετέρωσε» ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο. Ο Αλί Αχμέντ Χασίν έγινε στόχος επίθεσης κοντά στο χωριό Σουλτανίγια. Στις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού καθίσταται σαφής η ετοιμότητά του να περάσει πλέον από την άμυνα στην επίθεση, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Οι φόβοι διάχυσης του πολέμου έχουν κλιμακωθεί ε νέου υπό το βάρος των απειλών του Ιράν για αντίποινα για το χτύπημα στην πρεσβεία στη Δαμασκό και την εξουδετέρωση του πλέον υψηλόβαθμου στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης μετά το θάνατο του Κασάμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό πλήγμα το 2020 στη Βαγδάτη. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν διαμηνύει ότι το χτύπημα και ο θάνατος του στρατηγού Μοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», με κορυφαίο στρατιωτικό σύμβουλο να έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι καμία από τις πρεσβείες του δεν είναι ασφαλής.
Μία από τις πιο άμεσες επιπτώσεις του πλήγματος στο ιρανικό προξενείο ενδέχεται να είναι κατά τους αναλυτές η αύξηση των επιθέσεων από πληρεξουσίους του Ιράν εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ η Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι το πιθανότερο «εργαλείο» για αντίποινα κατά του Ισραήλ.
Η επιδρομή στη Δαμασκό συνιστά μείζονα δοκιμασία για το ιρανικό καθεστώς, καθώς «πιέζεται» να απαντήσει προβάλλοντας ισχύ, δίχως όμως να σύρει την περιοχή σε γενικευμένη ανάφλεξη. Μετά τη θηριωδία της 7ης Οκτωβρίου και εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, έχει καταστεί σαφές πως το Ιράν δεν θέλει και δεν μπορεί να ρισκάρει μία γενικευμένη ανάφλεξη και απευθείας σύγκρουση με το Ισραήλ.