Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη την κυβέρνηση να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό κατά 10%, ενώ δήλωσε ότι δεν συνδέονται όλα τα οικονομικά προβλήματα με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε τηλεοπτικά μεταδιδόμενη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσίας, ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είπε ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 15% φέτος.
Με τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 18% τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Κρεμλίνου αναγνώρισε ότι το 2022 θα είναι μια «δύσκολη» χρονιά για τη ρωσική οικονομία. «Όταν λέω «δύσκολο», δεν σημαίνει ότι όλες αυτές οι δυσκολίες συνδέονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και έσπευσε να προσθέσει: «Επειδή σε χώρες που δεν πραγματοποιούν καμία δραστηριότητα - ας πούμε, στο εξωτερικό, στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη - ο πληθωρισμός είναι συγκρίσιμος και, αν κοιτάξετε τη δομή των οικονομιών τους, ακόμη περισσότερο από τη δική μας».
Παρέλειψε να αναφέρει, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στις δυτικές οικονομίες είναι εν μέρει άμεση συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος ανέβασε τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Η αύξηση των συντάξεων τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκινά την 1η Ιουλίου. Οι αναλυτές είπαν ότι τα βήματα δεν θα αποτρέψουν την απότομη πτώση των πραγματικών εισοδημάτων.
Ο Πούτιν -- του οποίου η δημοτικότητα έχει εκτιναχθεί πάνω από 10 μονάδες από την έναρξη της εκστρατείας στην Ουκρανία στο 82%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Centre τον Απρίλιο -- δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να μειώσει τη φτώχεια και την ανισότητα φέτος παρά τις κυρώσεις της Δύσης και τον υψηλό πληθωρισμό .
Η ρωσική οικονομία συγκλονίστηκε από ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της απόφασής του να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τις τιμές καταναλωτή να εκτινάσσονται στα ύψη και τις ξένες εταιρείες να εγκαταλείπουν μαζικά τη Ρωσία καθώς το εμπόριο γίνεται σχεδόν αδύνατο.
Το Ινστιτούτο Έρευνας και Εμπειρογνωμόνων της τράπεζας VEB αναφέρει ότι η αύξηση των κοινωνικών πληρωμών θα επιβραδύνει, αλλά δεν θα αποτρέψει τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων των Ρώσων λόγω του πληθωρισμού.
Ακόμη και με αύξηση 10% στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις γήρατος, η VEB αναμένει ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Ρώσων θα μειωθεί κατά 7,5% και οι πραγματικοί μισθοί θα μειωθούν σχεδόν κατά 6% φέτος.
Η VEB αναμένει επίσης ότι η φτώχεια θα αυξηθεί στο 12,6% φέτος από 11% το 2021. Ο κατώτατος μισθός της Ρωσίας ανέρχεται σήμερα σε 13.890 ρούβλια (250 δολάρια) το μήνα, ενώ η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 18.521 ρούβλια το μήνα.
Η αύξηση των μισθών και των συντάξεων μπορεί να προσθέσει στις πληθωριστικές πιέσεις που η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να περιορίσει με έκτακτη αύξηση των επιτοκίων στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η συναλλαγματική αξία του ρουβλίου έπεσε.
Έκτοτε μείωσε το επιτόκιο δύο φορές καθώς το ρούβλι έχει ανακάμψει. Αύριο, Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνάντηση χάραξης πολιτικής, κατά την οποία οι αναλυτές αναμένουν ότι θα αποφασιστεί η μείωση του επιτοκίου αναφοράς από το 14% προς το 9,5% που βρισκόταν πριν από την επέμβαση στην Ουκρανία.