Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναχωρεί από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με εγγυήσεις ασφάλειας, νέες συμφωνίες για παράδοση όπλων από την ομάδα των G7 αλλά και τη δυνατότητα να συγκαλεί το νεοσυσταθέν Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας όποτε το επιθυμεί. Ωστόσο, σε ανάρτησή του έδειξε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την έλλειψη χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Πιστεύω ότι θα είμαστε στο ΝΑΤΟ μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Με απλά λόγια, όταν τελειώσει ο πόλεμος, η Ουκρανία θα προσκληθεί σίγουρα στο ΝΑΤΟ και θα γίνει σίγουρα μέλος της Ένωσης. Δεν άκουσα άλλη γνώμη σήμερα» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Що ми отримали від Саміту?
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 12, 2023
Підтримку лідерів і недвозначність того, що Україна буде в НАТО.
Коли це буде?
Я вважаю, що ми будемо в НАТО, щойно безпекова ситуація стабілізується. Простою мовою – тоді, коли закінчиться війна, Україну точно запросять в НАТО, і Україна точно стане… pic.twitter.com/KcqRti9bo3
Την ίδια ώρα η Ρωσία, μέσω του Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιούσε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ «φέρνουν πιο κοντά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ o Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού απείλησε ότι εάν σταλούν στο Κίεβο πυρομαχικά διασποράς, η απάντηση θα δοθεί με τα ίδια όπλα. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου ο Μεντβέντεφ επέμεινε στο ότι η βοήθεια της Δύσης δεν θα εμποδίσει την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα όταν εξαπέλυσε αυτή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», τον πόλεμο στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
«Η εντελώς παλαβή Δύση δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε τίποτε άλλο (…) Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αδιέξοδο. Ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έρχεται πιο κοντά», ανέφερε ο κ. Μεντβέντεφ μέσω της πλατφόρμας Telegram.
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η Σύνοδος έδειξε πως το ΝΑΤΟ επιστρέφει σε «στρατηγικές Ψυχρού Πολέμου»
Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η τελευταία σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έδειξε ότι η δυτική συμμαχία επιστρέφει σε «ψυχροπολεμικές στρατηγικές».
Παράλληλα, το Κρεμλίνο σχολίασε πως είναι έτοιμο να απαντήσει στις απειλές χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα.
«Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Βίλνιους θα αναλυθούν προσεκτικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ρωσίας που έχουν εντοπιστεί, θα απαντήσουμε εγκαίρως και με τον κατάλληλο τρόπο, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
«Εκτός από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη στρατιωτική οργάνωση και το αμυντικό σύστημα της χώρας», κατέληξε.
«Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να χτίσει ισχυρή, ικανή άμυνα σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Θα είμαστε δίπλα της όσο χρειαστεί», διαμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν και χαρακτήρισε «δειλό» που «διψά για γη και εξουσία» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Προσβλέπω στην ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Φυσικά, οι εγγυήσεις, τα έγγραφα, οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι σημαντικά, αλλά το πιο επείγον καθήκον τώρα είναι να εξασφαλίσουμε αρκετά όπλα για τον Ουκρανό πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι και τις ένοπλες δυνάμεις του», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Καλά τα αποτελέσματα της Συνόδου, αλλά...
Σε μια αποτίμηση της Συνόδου, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν καλά αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι το ιδανικό θα ήταν αν υπήρχε πρόσκληση για το Κίεβο να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Στη συνέντευξη Τύπου από το Βίλνιους και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία ότι «οι εγγυήσεις ασφαλείας θα υποκαταστήσουν την πλήρη ένταξη και «πίεσε» τον Γενικό Γραμματέα και για τα μαχητικά αεροσκάφη και για την ημερομηνία ένταξης, ενώ ευχαρίστησε για τα νέα όπλα που αναμένει το Κίεβο, όπως πυραύλους Πάτριοτ και Σκαλπ.
Ευθέως όμως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ζήτησε ξεκάθαρη ευγνωμοσύνη από τους Ουκρανούς και αποκάλυψε τι είπε όταν του έδωσαν λίστα με όπλα. “Ξέρετε, δεν είμαστε η Amazon, τούς είπα. Ταξίδευα 11 ώρες, για να μου δώσουν μια λίστα όπλων“.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αντίθετα, δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τις απαιτήσεις του Ζελένσκι «τη στιγμή που υπερασπίζεται το λαό του και τα εδάφη του». Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «εύθραυστη στρατιωτικά τη Ρωσία», η οποία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα αντέδρασε στις αποφάσεις της Συνόδου με απειλές.
«Θέλουμε να ανακτήσουμε τα εδάφη μας, να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο έδαφός μας», είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι μια παγωμένη σύγκρουση δεν είναι νίκη. Δεν μπορούμε απλώς να παραμείνουμε ακίνητοι και να περιμένουμε ότι κάποιος θα μας στηρίζει επί δεκαετίες», εξήγησε.
Οι G7 δεσμεύονται για μακροχρόνια στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας
Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ένα διεθνές πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο για μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία, για την ενίσχυση της άμυνας της ενάντια στη Ρωσία και στην αποτροπή της Μόσχας από κάθε επίθεση στο μέλλον εναντίον της γειτονικής της χώρας.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.
Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η G7 έκανε μια σαφή δήλωση ότι η υποστήριξη της Ομάδας των Επτά προς την Ουκρανία θα είναι μακροχρόνια, λέγοντας ότι η G7 θα παράσχει στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική βοήθεια όσο η χώρα αναμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος,
Δίπλα του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις αυτές της G7 για μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αντιπροσωπεύουν μια «σημαντική νίκη» για την ασφάλεια της χώρας του.
«Η ουκρανική αντιπροσωπεία επιστρέφει στη χώρα έχοντας πετύχει μια σημαντική νίκη για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας, των παιδιών μας», είπε ο Ζελένσκι, μαζί με τους ηγέτες της G7 που συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Διαβάστε ακόμα:
Μπάιντεν: Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ - Βέβαιος για την πώληση F-16 στην Τουρκία