Η Άγκυρα θα μπλοκάρει την τελική έκδοση του αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία μέχρις ότου τα κράτη μέλη της Συμμαχίας συμφωνήσουν να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Άγκυρα είχε απειλήσει με βέτο το συγκεκριμένο σχέδιο του ΝΑΤΟ, έως ότου η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στην Άγκυρα στη μάχη της εναντίον των δυνάμεων YPG στη βόρεια Συρία και αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της πολιτοφυλακής ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής ότι η Τουρκία ήρε το βέτο της προς το νατοϊκό αμυντικό σχέδιο.
Εντούτοις, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Άγκυρα συμφώνησε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, αλλά δεν έχει δώσει την τελική της έγκριση.
Όπως τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του στη Ρώμη, η Άγκυρα θα εμποδίσει το σχέδιο μέχρι να εγκριθεί επίσης και το αμυντικό σχέδιο για την Τουρκία, το οποίο η Άγκυρα λέει πως η Συμμαχία πρέπει να στηρίζει την τουρκική θέση για τους YPG.
«Αυτό το σχέδιο δεν θα εκδοθεί μέχρις ότου εκδοθεί και το δικό μας σχέδιο», διεμήνυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, χαρακτηρίζοντας την τουρκική στάση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ως μια χειρονομία στους συμμάχους της.
«Δεν θα ήταν δίκαιο για κάποιες χώρες να μην εγκρίνουν το σχέδιο μας, ενώ την ίδια στιγμή θα στηρίζουν ένα σχέδιο για άλλους».
«Και τα δύο σχέδια αναμένουν στο ίδιο στάδιο…και αν πρόκειται να εκδοθούν, θα εκδοθούν ταυτόχρονα. Αλλά, αν υπάρξει πρόβλημα, τότε και τα δύο θα μπλοκαριστούν. Αποκλείεται για αυτό να υπάρξει συμβιβασμός»
Ο Στόλτεμπεργκ είπε σε δημοσιογράφους με τη λήξη της συνόδου ότι οι σύμμαχοι δεν συζήτησαν το θέμα των YPG. Αργότερα ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι νατοϊκοί σύμμαχοι εγκατέλειψαν την Άγκυρα στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, αφού ενέκρινε το σχέδιο για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία έπειτα από αιτήματα των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε πως το τουρκικό σχέδιο έχει περάσει από την στρατιωτική επιτροπή και του συμβούλιο του ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί εξαιτίας ενστάσεων από «ορισμένες χώρες».