Η Ουκρανία πρόκειται να λάβει το πρώτο «ναι» ως υποψήφια προς ένταξη από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών σήμερα Πέμπτη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει το πράσινο φως. Το Κίεβο υπέβαλε έκανε αίτηση για ένταξη λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, και έκτοτε η διαδικασία κινήθηκε με ταχύτητα ρεκόρ.
Ο πρεσβευτής της στην ΕΕ, Βσεβόλοντ Τσέντσοφ, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι πρόκειται για ψυχολογική ώθηση στους Ουκρανούς. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η «πραγματική ενσωμάτωση» θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει.
Η ιδιότητα της υποψήφιας χώρας αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ και η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπήρξε «απόλυτη συναίνεση» για την Ουκρανία.
Τι αναφέρει το προσχέδιο
Σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg, οι ηγέτες θα ανακοινώσουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας αφού προηγουμένως η Ουκρανία εκπληρώσει μια μακρά λίστα προϋποθέσεων που θα ορίζει η Κομισιόν αναφορικά με το Κράτος Δικαίου, τη δικαιοσύνη και τον πόλεμο κατά της διαφθοράς.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στη Μολδαβία και θα πουν στη Γεωργία ότι μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά εφόσον πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.
«Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρουν οι ηγέτες, αν και το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος πρέπει να εγκριθεί επισήμως από τους ίδιους και μπορεί ακόμη να αλλάξει.
Πρωινό με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων
Οι ηγέτες της ΕΕ συναντούν επίσης τους ομολόγους τους από τα Δυτικά Βαλκάνια το πρωί της Πέμπτης, ενόψει της κύριας συνόδου κορυφής, για να «χτίσουν πάνω στους υπάρχοντες στενούς δεσμούς», αλλά οι συζητήσεις αναμένεται να είναι δύσκολες.
Ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν να δοθεί στη Βοσνία καθεστώς υποψήφιας χώρας, αν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να σημειώσουν πρόοδο.
«Αναζωογόνηση διαδικασίας»
«Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Όπως ανέφερε και πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.
Η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία
Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).
Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας).Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία.
Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.