Οι «27» πιέζουν για διατήρηση των μέτρων τους για το ενεργειακό
Shutterstock
Shutterstock

Οι «27» πιέζουν για διατήρηση των μέτρων τους για το ενεργειακό

Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν για εγγυήσεις ότι μπορούν να διατηρήσουν τους δικούς τους φόρους σρα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και να διατηρήσουν παράλληλα την επιλογή να επιβάλουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, σε συνάρτηση με τα μέτρα που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Οι 27 διαπραγματεύονται τις επείγουσες προτάσεις που υπέβαλε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα και στόχος είναι οι υπουργοί Ενέργειας να εγκρίνουν μια συμφωνία σε μια συνάντηση στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση, την οποία είδε το Reuters την Παρασκευή, δεν απαιτεί από τα κράτη να εφαρμόσουν την προτεινόμενη φορολόγηση της ΕΕ στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, αν έχουν ήδη θεσπίσει «ισοδύναμα» εθνικά μέτρα.

Η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών με τέτοιο φόρο.

Οι χώρες μπορούν επίσης να επιβάλουν φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων άνω του 33% -το προτεινόμενο ποσοστό της ΕΕ- εάν το επιλέξουν, για να συγκεντρώσουν περισσότερα λεφτά για να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, αναφέρει η πρόταση που συνέταξε η Τσεχία που κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θέλουν επίσης εγγυήσεις ότι το σχέδιο της ΕΕ να ανακτήσει τα πλεονάζοντα έσοδα από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους δεν θα τα εμποδίσει να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα αυτών των παραγωγών σε εθνικό επίπεδο.

«Δεδομένου ότι το μείγμα παραγωγής και η δομή κόστους των εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής διαφέρουν πολύ μεταξύ των κρατών μελών, θα πρέπει να τους επιτραπεί να διατηρήσουν ή να εισαγάγουν εθνικά μέτρα κρίσης», ανέφερε η πρόταση, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει.

Με την εισαγωγή μέτρων σε όλο το μπλοκ, οι Βρυξέλλες ελπίζουν να υπερκαλύψουν την ανομοιογενή υποστήριξη που έδωσαν οι εθνικές κυβερνήσεις – με τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ να ξοδεύουν πολύ περισσότερο από τις φτωχότερες στο να χρηματοδοτούν προβληματικές εταιρείες και να μοιράζουν λεφτά στους καταναλωτές.

Διπλωμάτες από ορισμένες χώρες της ΕΕ ήταν αισιόδοξοι για μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, αλλά είπαν ότι αυτό θα συμβεί μόνο εάν επιτραπεί στις χώρες να διατηρήσουν τα εθνικά τους μέτρα για την κρίση.

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν επίσης τα πλάνα τους για περαιτέρω έκτακτα μέτρα της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα - συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας και τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ αμφέβαλαν ότι αυτό θα είχε τη μορφή του πλαφόν, μια ιδέα που έχει διχάσει τα κράτη - μέλη.