Η Δευτέρα ξημέρωσε για τον Εμανουέλ Μακρόν με την αποστολή να σώσει την κυβερνητική πλειοψηφία και μαζί με αυτήν την ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αφού οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τη κεντρώα συμμαχία του «Ensemble» στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Ενώ ο συνασπισμός Ensemble εξασφάλισε τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, απέχει από το όριο που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία σε μια ψηφοφορία που είδε την αριστερή συμμαχία και την ακροδεξιά να ενισχύονται σημαντικά.
Τα τελικά στοιχεία έδειξαν ότι το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν πήρε 245 έδρες - λιγότερο από τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Η ψηφοφορία ήταν μια οδυνηρή οπισθοδρόμηση για τον Μακρόν, 44, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο και θέλει να εμβαθύνει την ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να δώσει νέα πνοή στην πυρηνική βιομηχανία της Γαλλίας.
Δεν υπάρχει καθορισμένο σενάριο στη Γαλλία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Οι επιλογές του Μακρόν περιλαμβάνουν τη συγκρότηση κυβερνώντος συνασπισμού ή την προεδρία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους με βάση το νομοσχέδιο. Η εναλλακτική λύση, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να βυθιστεί σε παράλυση.
«Θα εργαστούμε από αύριο για να διαμορφώσουμε την πλειοψηφία δράσης.. για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα για τη χώρα μας και να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, αργά την Κυριακή και ενώ είχε εμπεδωθεί ότι η συμμαχία του Μακρόν δεν θα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο Μακρόν έγινε τον Απρίλιο ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος σε δύο δεκαετίες που κέρδισε μια δεύτερη θητεία, καθώς οι ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία. Ταυτόχρονα όμως θεωρείται από πολλούς ψηφοφόρους ότι έχει χάσει την επαφή μαζί τους, ενώ πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι προεδρεύει σε μια βαθιά απογοητευμένη και διχασμένη χώρα, όπου η υποστήριξη για λαϊκιστικά κόμματα δεξιά και αριστερά έχει αυξηθεί. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κέρδισε τη μεγαλύτερη εκπροσώπησή του ποτέ στην Κάτω Βουλή, ενώ ένα ανανεωμένο αριστερό μπλοκ, το Nupes, με επικεφαλής τον σκληροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν θα αποτελέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Η καταστροφή του προεδρικού κόμματος έχει ολοκληρωθεί», είπε ο Μελανσόν στους υποστηρικτές. Ακόμα κι έτσι, έχει και αυτός να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσει ότι η πολυσυλλεκτική συμμαχία του θα διατηρηθεί αρραγής μες στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πια ο Μακρόν, που κυβερνά εδώ και δυόμιση χρόνια σε συνθήκες συναγερμού λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να εξασκήσει την τέχνη του συμβιβασμού. «Αυτή η κουλτούρα του συμβιβασμού είναι μια κουλτούρα που θα πρέπει να υιοθετήσουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε γύρω από σαφείς αξίες, ιδέες και πολιτικά σχέδια για τη Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Μελανσόν: Ούτε πρόεδρος, ούτε πρωθυπουργός, ούτε βουλευτής
Αφού δεν εξελέγη πρόεδρος στις προεδρικές, αφού ο συνασπισμός Nupes στις βουλευτικές δεν εξασφάλισε αρκετές έδρες για να πετύχει την συγκατοίκηση που ονειρευόταν, ο Μελανσόν μετά από 35 χρόνια πολιτικής παρουσίας δεν εξελέγη ούτε βουλευτής αφού είχε παροτρύνει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το πουλέν του, Μανουέλ Μπομπάρντ. Η Μαρίν Λεπέν μάλιστα φρόντισε σε δηλώσεις της να τονίσει αυτή τη διάσταση προβλέποντας για τον αριστερό πολιτικό την σύνταξη. Παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός κλείνει τα 72 του χρόνια, όσοι τον γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι δεν θα αποσυρθεί. «Όταν κάνεις πολιτική όλη σου τη ζωή δεν σταματάς από τη μια μέρα στην άλλη. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, ο Ζαν Λικ θα συνεχίσει να είναι μαζί μας», σχολίασε στο BFMTV , η βουλευτής του Γαλλικού κόμματος, Μαρτίν Μπιγιάρ. Πάντως, ο Parisien, την επομένη το πρώτου γύρου αποκάλυπτε ότι ο Μελανσον θα αναλάβει το φθινόπωρο επικεφαλής του αριστερού think tank, Institut La Boetie.
Μαρίν Λεπέν: τι μπορεί να κάνει με 89 βουλευτές για να ενοχλήσει τον Μακρόν
Με αυτόν τον αριθμό βουλευτών, η Λεπέν μπορεί πια να ζητήσει την αναστολή μιας συνεδρίασης αλλά και δημόσια ψηφοφορία, επηρεάζοντας έτσι την διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εργασιών. Επίσης, θα διαθέτει μεγαλύτερο χρόνο τοποθετήσεων και να ακούγεται ακόμα περισσότερο. Δεδομένου ότι έχει περάσει το όριο των 58 βουλευτών μπορεί να υπογράψει πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και να απορρίψει ένα σχέδιο νόμου, προκαλώντας σοβαρή καθυστέρηση στην ψήφιση του αφού μπορεί να το παραπέμψει στο Συνταγματικό Συμβούλιο.