Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες και οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους δώρισαν εκατομμύρια για την ορκωμοσία του Ντόνλντ Τραμπ, διοργάνωσαν επίσημα πάρτι και δείπνα προς τιμήν του και του επέτρεψαν να ανακοινώσει και να λάβει τα εύσημα για νέα κατασκευαστικά έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά λιγότερο από τρεις μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου, ο Τραμπ δεν έχει ανταποδώσει αυτές τις πλούσιες χειρονομίες τους.
Οι σαρωτικοί δασμοί που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα θα συμπιέσουν την αλυσίδα εφοδιασμού iPhone της Apple και θα κάνουν πολύ πιο ακριβή την κατασκευή υπερυπολογιστών για την Τεχνητή Νοημοσύνη από την Amazon, τη Meta, την Google και τη Microsoft. Ο πρόεδρος έχει περικόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την έρευνα σε αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η το AI και η κβαντική πληροφορική.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσει μια επιθετική ρυθμιστική στάση για τον περιορισμό της δύναμης των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών, ξεκινώντας την επόμενη εβδομάδα με μια δίκη-ορόσημο για την αντιμονοπωλιακή διαίρεση της Meta, ιδιοκτήτριας των Facebook, Instagram και WhatsApp.
Από την ορκωμοσία, η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία της Amazon, της Apple, της Google, της Meta και της Microsoft έχει μειωθεί κατά 22% στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τα στελέχη ήλπιζαν αυτή τη φορά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να δείξει στην τεχνολογία περισσότερη ευλάβεια.
Η σχέση που έχουν τα στελέχη της τεχνολογίας με τον πρόεδρο ήταν «μονόδρομος», δήλωσε ο Τζίτζι Σον, πρώην ανώτερος σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών επί κυβέρνησης Μπάιντεν. «Του δίνουν τα πάντα και εκείνος δεν υπόσχεται τίποτα».
Αυτό δεν τους σταμάτησε από το να προσπαθούν. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσει να πείσει την κυβέρνηση να διευθετήσει την αντιμονοπωλιακή αγωγή της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά της Meta.
Οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συνεργαστούν με τον Τραμπ σε διάφορα θέματα και ότι εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πολιτικών του. Η Apple, η Google, η Meta και η Amazon αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως, εκτός του Μασκ, δεν έχει πρόθεση να ευνοήσει κάποιον από τους ισχυρότερους πόλους της εγχώριας τεχνολογίας και οικονομίας.