Οι Δρούζοι του Λιβάνου τάσσονται κατά μίας ενδεχόμενης απόσχισης των ομοεθνών τους από τη «νέα» Συρία
AP
AP
Μέση Ανατολή

Οι Δρούζοι του Λιβάνου τάσσονται κατά μίας ενδεχόμενης απόσχισης των ομοεθνών τους από τη «νέα» Συρία

Αναπάντητο μέχρι στιγμής παραμένει το ερώτημα σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς της εθνοτικοθρησκευτικής κοινότητας των Δρούζων στη νότια Συρία, και όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, καθότι η λύση που τελικά θα εφαρμοσθεί για το σημαντικό αυτό θέμα, πιθανότατα θα αποτελέσει πρόκριμα για το καθεστώς που θα ισχύσει, όχι μόνο για τους Κούρδους στην βόρεια Συρία, αλλά και για τους Αλεβίτες που διατηρούσαν ιδιαίτερους δεσμούς με το καθεστώς Άσαντ. 

Όπως μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής από την Ιερουσαλήμ ο αναλυτής του Alpha Κύπρου για ζητήματα Μέσης Ανατολής, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η σημερινή επίσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο της Δαμασκού, του ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ. Όπως, μάλιστα, επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, δεν ήταν τυχαίο ότι η σημερινή συνάντηση του Τζουμπλάτ με τον ηγέτη των ανταρτών Αλ-Τζαουλάνι συνέπεσε με την επίσκεψη στη συριακή πρωτεύουσα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της πλήρους υπαγωγής των ομοεθνών του Δρούζων σε μία ενιαία Συρία. Με άλλα λόγια, αντιτάχθηκε στα σενάρια που προωθεί η ισραηλινή πλευρά για καθεστώς ευρείας αυτονομίας ή ακόμα και ανεξαρτησίας των Δρούζων της νότιας Συρίας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποκρουσθεί η ισραηλινή επεκτατικότητα».

Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η θέση του Τζουμπλάτ συμπίπτει με τις θέσεις των ανταρτών της φιλοτουρκικής οργάνωσης των ανταρτών Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), η οποία, για την ώρα, φαίνεται πως προσπαθεί να πείσει τους Δρούζους δημογέροντες της συριακής επαρχίας Σουέιντα, η οποία ελέγχεται από τοπικούς πολιτοφύλακες και δεν έχει καταληφθεί από τους αντάρτες αφότου κατέρρευσε το καθεστώς Άσαντ. Μάλιστα, προχθές αντιπροσωπείας των ανταρτών της HTS μετέβη στην δρουζική – και de facto αυτοδιοικούμενη πλέον – επαρχία Σουέιντα, για να πείσει τους τοπικούς δημογέροντες να μην προτιμήσουν τη λύση της απόσχισης. 

Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με τον ALPHA Κύπρου, οι Δρούζοι της νότιας Συρίας έχουν ήδη αποστείλει μηνύματα προς τον ηγέτη των ομοεθνών τους που ζουν στο Ισραήλ, Μουάφακ Ταρίφ, ο οποίος με τη σειρά του πραγματοποίησε στο Αμπού Ντάμπι κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμαντ Μπιντ Ζάγιεντ, και στο Τελ Αβίβ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον ανώτατο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού, Σλόμι Μπίντερ, για να προωθήσει τη συνεργασία Ισραήλ και ΗΑΕ για να αποκτήσουν οι Δρούζοι της Συρίας είτε καθεστώς ευρείας αυτονομίας ή ακόμα και ανεξάρτητο κράτος που θα υποστηριχθεί οικονομικά και στρατιωτικά από το Ισραήλ και το Κατάρ.

Παρ’ όλα αυτά, η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα, καταδεικνύει ότι δεν έχει καταστεί σαφές ακόμα ποια θα είναι η τάση που επικρατήσει στο εσωτερικό της ηγεσίας των δημογερόντων της κοινότητας των Δρούζων της Συρίας.