Οι Ελβετοί θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τον «γάμο για όλους»

Οι Ελβετοί θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για τον «γάμο για όλους»

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα πουν την τελευταία λέξη σχετικά με το αν τα ζευγάρια ιδίου φύλου μπορούν να παντρεύονται, αφότου πολέμιοι του «γάμου για όλους» συγκέντρωσαν επαρκή αριθμό υπογραφών, προκειμένου να αναγκάσουν τη διεξαγωγή ενός δεσμευτικού χαρακτήρα δημοψηφίσματος για έναν νόμο του 2020, που τους επέτρεπε να παντρευτούν.

Το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 18 Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο, που επέτρεπε τον γάμο σε όλα τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων. Ο νόμος επιτρέπει, και σε διεμφυλικά άτομα να αλλάξουν το νόμιμο γένος τους με μια δήλωση.

Όμως, οι επικριτές του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος UDC και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης (UDF), ενός μικρού κόμματος που υπερασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, είχαν προειδοποιήσει ότι θα ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το αίτημα για το δημοψήφισμα συγκέντρωσε περισσότερες από 61.000 έγκυρες υπογραφές, έγινε γνωστό από την ομοσπονδιακή καγκελαρία σε μία ανακοίνωση.

Επομένως, η ελβετική κυβέρνηση επικύρωσε ότι οι επικριτές του νόμου συγκέντρωσαν επαρκή στήριξη για να ζητήσουν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας της χώρας. Τον Μάιο θα ορίσει μια ημερομηνία για το δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, το νωρίτερο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Οι πολέμιοι του νόμου κάνουν λόγο για «ψεύτικους γάμους» και υποστηρίζουν ότι μονάχα ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορούν να παντρευτούν.

Δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων Pink Cross το 2020, κατέδειξε ότι το 80% των Ελβετών στηρίζει τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, υπονοώντας ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ ακόμα κι αν αποτελέσει αντικείμενο ενός δημοψηφίσματος.

Η Γαλλία νομιμοποίησε τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου το 2013, η Γερμανία ακολούθησε το 2017 και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2015 απεφάνθη πως το Σύνταγμα παρέχει στα ζευγάρια ιδίου φύλου το δικαίωμα να παντρευτούν.

Στην Ελβετία, οι περισσότεροι νόμοι και άλλες διατάξεις που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο τίθενται σε ισχύ χωρίς ο λαός να καλείται να εκφράσει την άποψή του. Όμως, ένα δημοψήφισμα είναι δυνατό, όταν οι πολίτες που αντιτίθενται σε ορισμένες αποφάσεις συγκεντρώσουν 50.000 έγκυρες υπογραφές σε διάστημα 100 ημερών, μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του νόμου.