Μπορείτε να σκεφτείτε μία συνθήκη κατά την οποία οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων χάνουν μέρος της αξίας τους μέσα σε μόλις ένα μήνα και χωρίς να γίνει το λεγόμενο «κούρεμα»; Αυτό ακριβώς έπαθαν οι Τούρκοι μέσα στον Νοέμβριο, λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, οι πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεων βρέθηκαν για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος από το 1997 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων και διαμορφώθηκαν στο -2,32% τον Νοέμβριο.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 40% μέσα στο Νοέμβριο, καθώς ξεκίνησε το μήνα από τις 9,60 λίρες/δολάριο και τον ολοκλήρωσε στις 13,47 λίρες δολάριο. Σήμερα η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 13,73 λίρες/δολάριο, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την περασμένη Παρασκευή στις 13,47 λίρες/δολάριο.
Την ίδια ώρα, στοιχεία της υπηρεσίας ρυθμιστικού και εποπτικού ελέγχου των τραπεζών (BDDK) έδειξαν ότι οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα έφτασαν σε ιστορικό υψηλό στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας, καθώς για πρώτη φορά αντιστοιχούν στο 63,2% των συνολικών καταθέσεων.
Αξίζει να τονιστεί ότι η προηγούμενη φορά που οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα κυριαρχούσαν τόσο πολύ στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα ήταν κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης του 2001 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, όταν διαμορφώθηκαν στο 62% των συνολικών καταθέσεων.
Σήμερα, όσοι έχουν τη δυνατότητα στέλνουν τα χρήματά τους κάθε φορά που πληρώνονται στο εξωτερικό και πολλοί είναι εκείνοι που τα μετατρέπουν αμέσως σε δολάρια, φοβούμενοι νέα υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος. Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα διαμορφώνονται σε 253 δισ. δολάρια, όταν οι συνολικές καταθέσεις είναι 401 δισ. δολάρια.