Για δύο χρόνια, ήταν η πανδημία, μετά ήταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην πορεία οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και της ανισότητας ακούγονταν σταθερά και όλο και περισσότερο σε κάθε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Την ώρα που η 78η σύνοδος ξεκινά σήμερα τις εργασίες της, δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη θέση για το ποιο θέμα θα κυριαρχήσει στη γενική συζήτηση, καθώς καμία από τις προαναφερθείσες κρίσεις δεν έχει επιλυθεί.
Μπροστά σε αυτή την αναταραχή, το θέμα της φετινής Γενικής Συζήτησης θα είναι «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η αναζωπύρωση της παγκόσμιας αλληλεγγύης: Επιτάχυνση της δράσης για την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους».
Ποιο το νόημα της Γενικής Συνέλευσης
Κατ' αρχάς, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις χώρες που συχνά «πνίγονται» από αυτό που καταγγέλλουν ως «ηγεμονική παγκόσμια τάξη» να τραβήξουν την προσοχή ενός μεγαλύτερου ακροατηρίου. Επίσης είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες να συμμετάσχουν σε συναντήσεις στο περιθώριο σε ουδέτερο έδαφος.
Αυτοί θα δώσουν το «παρών»
Στο βήμα, μεταξύ άλλων, θα ανέβουν ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι - όλοι τους αναμένονται την πρώτη ημέρα. Αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Zελένσκι στα Ηνωμένα Έθνη μετά τη ρωσική εισβολή.
Οι μεγάλες απουσίες
Οι ηγέτες των υπόλοιπων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Ρωσία - δεν θα είναι στη Νέα Υόρκη. Κορυφαίοι ηγέτες από άλλες μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας - η οποία μόλις φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί αυτόν τον μήνα - και του Μεξικού, αναμένεται επίσης να στείλουν υπουργούς επικεφαλής τους.
Πόσο διαρκούν οι ομιλίες
Οι ομιλίες υποτίθεται ότι διαρκούν 15 λεπτά, αλλά πολλές από αυτές ξεπερνούν το όριο. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία στην ιστορία διήρκεσε 269 λεπτά και εκφωνήθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας το 1960.
Γιατί η Βραζιλία παίρνει πρώτη τον λόγο
Είναι παράδοση. Από νωρίς, η Βραζιλία τολμούσε να μιλήσει όταν καμία άλλη χώρα δεν προσφερόταν να μιλήσει πρώτη. Δεκαετίες αργότερα, η χώρα της Νότιας Αμερικής διατηρεί την pole position. Ως διοργανώτρια χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως μιλούν δεύτερες.