Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν στην Ευρώπη «περισσότερες συντηρητικές κυβερνήσεις», ενώ «η μετανάστευση δεν είναι η λύση στη δημογραφική κρίση», υποστήριξε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στη σημερινή συνάντησή τους στη Βουδαπέστη.
Η Μελόνι μίλησε σε μια συνάντηση κορυφής για το δημογραφικό που διοργάνωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ότι μια ποσόστωση νόμιμης μετανάστευσης... μπορεί να συμβάλει θετικά στις οικονομίες μας, αλλά παραμένω πεπεισμένη ότι θα ήταν πιο υπεύθυνο για εμάς να αναθέσουμε στους Ευρωπαίους πολίτες τη λύση της κρίσης του ευρωπαϊκού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε η Μελόνι.
«Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα όσα μας προσδιορίζουν δέχονται επίθεση», δήλωσε η Μελόνι, προσθέτοντας ότι η υπεράσπιση του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας και του Θεού αποτελεί μέρος μιας «μεγάλης μάχης» για την προστασία της ανθρωπότητας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Στο μεταξύ, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ουγγαρία «πρωτοστατούν» στη μετατόπιση της πολιτικής της ΕΕ προς τα δεξιά. «Χρειαζόμαστε περισσότερες συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να κάνουμε μια αλλαγή στις Βρυξέλλες», είπε.
Η Μελόνι αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση στην πατρίδα του, όπου στο μικροσκοπικό, πολύ νότιο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα έχουν αποβιβαστεί χιλιάδες άνθρωποι από τη Βόρεια Αφρική τις τελευταίες ημέρες.
Παρά τις υποσχέσεις της, η κυβέρνηση Μελόνι δεν έχει καταφέρει να ανακόψει τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Σχεδόν 126.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με περίπου 66.000 την ίδια περίοδο το 2022.
Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Μελόνι και ο Όρμπαν συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας και αποφασιστικής δράσης για τη μετανάστευση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μια «συλλογική απάντηση».
Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι πρέπει να παρασχεθεί «ισχυρή πολιτική και οικονομική στήριξη» στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών και ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων και τον επαναπατρισμό όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.