Εν μέσω πολιτικών προσπαθειών για να τελειώσει η μακρόχρονη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος, το φιλοκουρδικό κόμμα DEM ανακοίνωσε την Τρίτη (04/02) ότι σύντομα ο φυλακισμένος αρχηγός της μαχητικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), Αμντουλάχ Οτσαλάν θα κάνει μια «ιστορική έκκληση».
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του DEM, ο Μπακιρχάν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η κοινωνία στην Τουρκία θέλει να υπάρξει μια ειρηνευτική διαδικασία. Αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Μία ασφαλίτικη προσέγγιση και μία δηλητηριώδης ρητορική θα οδηγήσει αυτή τη διαδικασία προς τα πίσω. Αναζητούμε μια ορθολογική λύση στο Κουρδικό Ζήτημα. Ενώ ο Οτσαλάν ζητά τη μετατόπιση της σύγκρουσης σε ένα έδαφος ιδεών και πολιτικής, η γλώσσα της κυβέρνησης θα πρέπει να συμβαδίζει. Αρνούμαστε να εκλάβουμε την επιθυμία για ειρήνη ως αδυναμία. Θα ήθελα να ανακοινώσω από εδώ ότι ο Οτσαλάν ετοιμάζεται να απευθύνει μια ιστορική έκκληση τις επόμενες ημέρες για μια μόνιμη λύση του Κουρδικού Ζητήματος».
Υπενθυμίζεται ότι, αντιπροσωπεία του DEM έχει επισκεφθεί δύο φορές τον Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας όπου κρατείται μετά την πρωτοβουλία του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίλυση του Κουρδικού. Στις 22 Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός εταίρος και ηγέτης των υπερεθνικιστικών Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατέθεσε πρόταση για αποφυλάκιση του Οτσαλάν υπό περιοριστικούς όρους, αν αυτός αποκηρύξει δημοσίως στην Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να διαλύσουν την οργάνωση.
Σύμφωνα με τον Οτσαλάν, είναι η εποχή της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αδελφοσύνης για την Τουρκία και την περιοχή, και φέρεται να προκρίνει λύση προερχόμενη από το εσωτερικό της Τουρκίας με πρωτοβουλία όλων των πολιτικών κύκλων της Τουρκίας και πεδίο την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο ίδιος υποστηρίζει επίσης ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποτελέσουν έναν πολύ πολύτιμο οδηγό για έναν δημοκρατικό μετασχηματισμό της Τουρκίας.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν θα υπακούσουν σε μία πιθανή έκκληση να καταθέσουν τα όπλα τους οι αντάρτες του ΡΚΚ, ο κύριος όγκος των οποίων βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία συνδέει επίσης το ΡΚΚ, το οποίο κατηγορεί για τρομοκρατική δράση, με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη βορειοανατολική Συρία και ζητάει από τις ΗΠΑ να διακόψουν την υποστήριξή προς την αυτόνομη κουρδική διοίκηση της περιοχής, απειλώντας με στρατιωτική επιχείρηση. Ως εκ τούτου η επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος στην Τουρκία συνδέεται τα τελευταία χρόνια και με τις εξελίξεις στη Συρία.