Μια συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό της συνοριακής σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε μετά τον πόλεμο στη Γάζα, προχωρά, μεταδίδει το The National, επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες στη Βηρυτό.
Η συμφωνία εκπονείται με τη διαμεσολάβηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ Άμος Χόχσταϊν και του προέδρου του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είναι επικεφαλής του κινήματος Αμάλ που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεση επαφή με τη Χεζμπολάχ, την οποία θεωρούν τρομοκρατική ομάδα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν και θεωρεί σύμμαχό της τη Χαμάς, έχει δώσει ένα αρχικό «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Σύμφωνα με το The National, τα δύο κύρια σημεία της συμφωνίας είναι η επίτευξη μιας παύσης των εχθροπραξιών στα σύνορα, ακολουθούμενη από την επίλυση των διαφορών σχετικά με τα χερσαία σύνορα, στη Γαλάζια Γραμμή που έχει οριοθετηθεί από τον ΟΗΕ.
Η Χεζμπολάχ φαίνεται να μην είναι αντίθετη, επί της αρχής, στα σημεία αυτά, εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφεραν οι πηγές. Η ένοπλη οργάνωση έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα σταματήσει τις μάχες στο μέτωπο Λιβάνου-Ισραήλ πριν από την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
AP Photo
Ο Χοχστάιν έφτασε στο Λίβανο τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Μπερί, πριν ταξιδέψει στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια επίλυσης των διασυνοριακών εχθροπραξιών.
Άμος Χοχστάιν (ΗΠΑ) και Ναμπίχ Μπερί (Λίβανος) - AP Photo/Bilal Hussein
Οι πηγές ανέφεραν ότι μια επιτροπή που συστάθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ έχει αναλάβει να «επεξεργαστεί την πρόταση, καλύπτοντας τη διάσταση ασφαλείας, την οικονομική και πολιτική της διάσταση».
Ο Χοχστάιν δεν έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τις λεπτομέρειες του «οδικού χάρτη» για την αποκλιμάκωση, ο οποίος βασίζεται στην εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος Ισραήλ-Λιβάνου το 2006.
Το ψήφισμα ζητούσε την αποχώρηση της Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, ο οποίος απέχει 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ απαγόρευε στο Ισραήλ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο.
Όσο δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι συνομιλίες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραηλ-Λιβάνου θα παραμείνουν «στάσιμες», δήλωσαν διπλωματικές πηγές της Δύσης.
Shutterstock
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έληξαν στο Κάιρο την Πέμπτη χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά η Χαμάς δήλωσε ότι θα μπορούσαν να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε την Τρίτη ότι ο Χόχσταϊν «έχει αναπτύξει μια πρόταση και την έθεσε στο τραπέζι».
«Ο πρόεδρος Μπερί το μελετά και θα δοθεί απάντηση. Έχουμε επίσης ερωτήσεις και περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Χοχστάιν», δήλωσε ο Μικάτι.
Η Χεζμπολάχ, από την πλευρά της, παραμένει στο αίτημά της. Πηγή της οργάνωσης τόνισε ότι «η πόρτα των διαπραγματεύσεων θα ανοίξει μετά την κατάπαυση του πυρός [στη Γάζα], όχι πριν».
«Δεν συζητάμε τους όρους μας μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός - τότε θα δούμε».
Μετά την επίσκεψη του Χοχστάιν, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ έθεσε ως προθεσμία τις 15 Μαρτίου για την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας, ωστόσο, οι διπλωματικές πηγές και ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι δεν υπάρχει διορία.