Οι Ούγγροι βουλευτές επικύρωσαν τον διορισμό του νέου προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά τις δριμείες επικρίσεις του δικαστικού σώματος που προειδοποιεί για απειλή κατά της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος στην Ουγγαρία.
Ο Ζολτ Αντρας Βάργκα, 52 ετών, έλαβε την υποστήριξη των δύο τρίτων του κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Θα αντικαταστήσει από τον Ιανουάριο 2021 τον Πέτερ Νταράκ, ο οποίος ηγείται από το 2012 του θεσμού αυτού με την ιστορική επωνυμία «Kuria», μετά την αποπομπή ενός δικαστή ανοικτά επικριτικού του καθεστώτος Ορμπάν.
Ο διορισμός του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου , για θητεία εννέα ετών, απορρίφθηκε από το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο.
Καθηγητής του Δικαίου και πρώην μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ο Ζολτ Αντρας Βάργκα «δεν έχει καμία δικαστική εμπειρία», έγραψε στο Twitter ο Βίκτορ Βάνταζ, εκπρόσωπος του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου. Και υπενθύμισε την πρόσφατη υιοθέτηση δύο τροπολογιών με τις οποίες τερματίσθηκε η πρακτική που ίσχυε στην Ουγγαρία από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να έχει δικαστική πείρα.
Εξάλλου, ο Ζολτ Αντρας Βάργκα εργάσθηκε επί σειρά ετών ως αναπληρωτής του γενικού εισαγγελέα Πέτερ Πολτ, ανθρώπου του Βίκτορ Ορμπάν.
Η εκλογή αυτή αντίκειται στην αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, έγραψε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.
Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Βίκτορ Ορμπάν κατηγορείται συστηματικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση για καταπάτηση του κράτους δικαίου. Σύμφωνα με πολλές διεθνείς οργανώσεις, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει επιτεθεί στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, έχει φιμώσει μέσα ενημέρωσης και φιλελεύθερους πολιτιστικούς θεσμούς και έχει πλήξει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.
Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την Βουδαπέστη για «κατάφωρη παραβίαση» των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενεργοποίησε την διαδικασία του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Η Κομισιόν από την πλευρά της δημοσίευσε στα τέλη του Σεπτεμβρίου την πρώτη συγκριτική έκθεση για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις χώρες της ΕΕ, επικρίνοντας σφοδρά την Ουγγαρία, όπου οι συνέπειες των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος προκαλούν «έντονες ανησυχίες».
Tamas Kovacs/MTI via AP