«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη. Η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσει και να νικήσει, γιατί η γενοκτονία που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι οδυνηρή και πρέπει να νικήσουμε» τόνισε ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο μετά το πέρας της συμβολικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Σήμερα είναι η τραγική επέτειος του ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία επίσης αναδεικνύεται και σ' ένα πολύ σημαντικό σύμβολο γενναιότητας, αντίστασης και ενότητας», ανέφερε.
Το νεοκλασικό κτήριο φωταγωγήθηκε στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, σε ένδειξη συμπαράστασης της χώρας μας στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Επίσης, ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη διοργάνωση της τελετής και της φωταγώγησης της πρόσοψης του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, αλλά και για την υπογράμμιση της σημασίας της βοήθειας και της συνδρομής της Ελλάδας.
Ακόμη, εξέφρασε ευχαριστίες για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «για τη διατήρηση της ειρήνης, της δίκαιης και μακροχρόνιας ειρήνης στην Ουκρανία», όπως επισήμανε.
Τέλος, ο Σεργκέι Σουτένκο υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης και συνέχισης του μετέωπου της ενότητας και της διασφάλισης της υποστήριξης «από τους φίλους μας, οι οποίοι μας βοηθούν για τη νίκη».
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα από την πρώτη μέρα δίπλα στον ουκρανικό λαό
Μήνυμα αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα από την πρώτη μέρα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει πριν χαθούν περισσότερες ζωές.
Με φόντο το φωταγωγημένο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και πλαισιωμένος από τα αριστερά του με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο και από τα δεξιά του με επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα, όπως των πρεσβευτών της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, ο Νίκος Δένδιας, διαμήνυσε πως θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο σεβασμός τόσο στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών όσο και στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και η απόρριψη της απειλής ή της χρήσης βίας. «Για την Ελλάδα δεν υπήρχε κανένα δίλημμα, καταδικάσαμε αμέσως, απερίφραστα την εισβολή» τόνισε με σαφήνεια.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι ενάντια στον αναθεωρητισμό και αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα του απαραβίαστου των συνόρων οποιασδήποτε κυρίαρχης χώρας και στέκεται ενωμένη μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και υποστηρίζει κάθε ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη που καταδικάζει την εισβολή.
Περαιτέρω, τόνισε πως η Ελλάδα έχει παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια και συνδρομή, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να το κάνει όσο οι Ουκρανοί αμύνονται απέναντι στη ρωσική επίθεση. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την άμεση και άνευ όρων παύση των εχθροπραξιών και των επιθετικών ενεργειών κατά της Ουκρανίας και του λαού της, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής μειονότητας στη χώρα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι όταν αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει, οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και να κατοχυρώνεται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας πως η 24η Φεβρουαρίου είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. «Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος έγινε μάρτυρας σε κάτι που πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας, αδικαιολόγητη εισβολή κατά της Ουκρανίας».
Κατόπιν, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών. «Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε για να καταδικάσουμε τις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας κατά του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Μια σαφής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, μια παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που έχει υποφέρει και συνεχίζει να υποφέρει πάρα πολύ. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί. Οι υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί από μια εισβολή που καταδικάστηκε επανειλημμένα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».
Τέλος, χαιρέτισε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το οποίο με καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως επιβεβαιώνει την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Μόλις πριν από λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ψήφισμα επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Απέρριψε κάθε ρωσική διεκδίκηση για τα τμήματα της χώρας που κατέχει».
Με τη φωταγώγηση της πρόσοψης του νεοκλασικού κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, την ανάκρουση πένθιμου εμβατηρίου, την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του πολέμου και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ουκρανίας, ξεκίνησε αργά το απόγευμα η συμβολική τελετή σε ένδειξη συμπαράστασης της χώρας μας στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Διαβάστε ακόμα:
G7: Δέσμευση για ενίσχυση των κυρώσεων - Στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί