Το Ουζμπεκιστάν, μια δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Σε μια σκληρή αντιπολεμική ανακοίνωση που έρχεται από τους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της Ρωσίας, ο Ουζμπέκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ δήλωσε ενώπιον της βουλής, ότι ενώ η Τασκένδη θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις και με τους δύο, τη Μόσχα και το Κίεβο, είναι κατά του πολέμου.
«Πρώτον, το Ουζμπεκιστάν ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε. «Δεύτερον, είμαστε υπέρμαχοι της εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης στην κατάσταση αυτή και της επίλυσης της σύγκρουσης μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει πρωτίστως να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και η βία».
Ο Καμίλοφ είπε επίσης ότι «το Ουζμπεκιστάν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Η οικονομία του Ουζμπεκιστάν βασίζεται στις εξαγωγές της προς την Ρωσία όπως και στα εμβάσματα που λαμβάνει από τους Ουζμπέκους που εργάζονται στην Ρωσία. Το Ουζμπεκιστάν συμμετέχει ως παρατηρητής στην οικονομική ένωση που τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσίας από το 2020, αν και έχει μείνει εκτός από μια ανάλογη στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε στην μετασοβιετική εποχή.
Ο Αμπντουλαζίζ Καμίλοφ επισήμανε ότι σύμφωνα με το δόγμα της εξωτερικής του πολιτικής, το Ουζμπεκιστάν δεν συμμετέχει σε κάποιους στρατιωτικοπολιτικούς συνασπισμούς. Ως εκ τούτου οι στρατιωτικοί αυτής της χώρας «δεν εμπλέκονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, και αυτό προβλέπεται από νόμο, τον οποίο έχει εγκρίνει το κοινοβούλιο».
Καμία από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, σύμμαχες της Ρωσίας, οι οποίες ανήκαν κατά το παρελθόν στην Σοβιετική Ένωση και ήταν υπό την αιγίδα της Μόσχας δεν έχει υποστηρίξει την εισβολή (της Ρωσίας στην Ουκρανία) ή δεν έχει πάρει σαφή θέση εναντίον της.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «όλες οι χώρες πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά τους κανόνες και τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών» και «οι νέες διπλωματικές ευκαιρίες πρέπει να δείξουν τη λύση της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα».
Και οι δύο χώρες, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, έχουν δηλώσει ότι θα αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Νωρίτερα ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ουζμπεκιστάν Μικολά Ντοροσένκο ευχαρίστησε την κυβέρνηση της χώρας για την αποστολή 28 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας.