Παγκόσμια Τράπεζα: Το 9,3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με 2,15 δολάρια τη μέρα
AP
AP

Παγκόσμια Τράπεζα: Το 9,3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με 2,15 δολάρια τη μέρα

Οι κρίσεις που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία σημαίνει ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί ο μακροχρόνιος στόχος για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας έως το 2030, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Η πανδημία σηματοδότησε μια ιστορική καμπή μετά από δεκαετίες μείωσης της φτώχειας, αναφέρει η έκθεση, με 71 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι 719 εκατομμύρια άνθρωποι - ή περίπου το 9,3% του παγκόσμιου πληθυσμού - ζουν με μόλις 2,15 δολάρια την ημέρα και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, η μειωμένη ανάπτυξη στην Κίνα και οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας απειλούν να σταματήσουν περαιτέρω τις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας.

«Αν εξαιρέσουμε απότομα κέρδη ανάπτυξης, εκτιμάται ότι 574 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα εξακολουθούν να ζουν στο ίδιο επίπεδο εισοδήματος έως το 2030, κυρίως στην Αφρική», ανέφερε η έκθεση.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είπε ότι η νέα έκθεση για τη Φτώχεια και την Κοινή Ευημερία δείχνει τη ζοφερή προοπτική που αντιμετωπίζουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι και ζήτησε σημαντικές αλλαγές πολιτικής για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των προσπαθειών για την εξάλειψη της φτώχειας.

«Η πρόοδος στη μείωση της ακραίας φτώχειας ουσιαστικά έχει σταματήσει παράλληλα με την υποτονική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», είπε σε δήλωσή του, κατηγορώντας τον πληθωρισμό, τις υποτιμήσεις νομισμάτων και τις ευρύτερες κρίσεις για την άνοδο της ακραίας φτώχειας.

Τόνισε δε ότι η μείωση της φτώχειας είχε ήδη επιβραδυνθεί τα πέντε χρόνια που οδήγησαν στην πανδημία και οι φτωχότεροι άνθρωποι ξεκάθαρα επωμίστηκαν το μεγαλύτερο κόστος της. Το πιο φτωχό 40% των ανθρώπων είδε μέσες απώλειες εισοδήματος της τάξης του 4% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διπλάσιες από τις απώλειες που γνώρισε το πλουσιότερο 20%.

Οι κρατικές δαπάνες και η υποστήριξη έκτακτης ανάγκης βοήθησαν να αποτραπούν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά φτώχειας, έδειξε η έκθεση, αλλά η οικονομική ανάκαμψη ήταν άνιση, με αναπτυσσόμενες οικονομίες με λιγότερους πόρους να ξοδεύουν λιγότερα και να επιτυγχάνουν λιγότερα.

Η ακραία φτώχεια ήταν πλέον συγκεντρωμένη στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία έχει ποσοστό φτώχειας περίπου 35% και αντιπροσωπεύει το 60% όλων των ανθρώπων σε ακραία φτώχεια, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: Reuters