Το Πεκίνο κατηγόρησε σήμερα Δευτέρα την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν το διάστημα σε «πεδίο μάχης», μετά τη δημιουργία από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενός νέου κλάδου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που αποκαλείται «δύναμη διαστήματος».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ίδρυσε επίσημα αυτή τη νέα δύναμη επικυρώνοντας την Παρασκευή τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2020 ανακοίνωσε και την ίδρυση αυτής της νέας δύναμης, σύμφωνα με το AFP, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «Το διάστημα είναι το νέο μέτωπο πολέμου στον κόσμο».
Η αμερικανική δύναμη διαστήματος γίνεται ο έκτος κλάδος του αμερικανικού στρατού, μετά τον στρατό ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή. Ο προϋπολογισμός ωστόσο της συγκεκριμένης δύναμης θα είναι προς το παρόν περιορισμένος: περί τα 40 εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του 2020 προορίζονται για την εγκαθίδρυση της δύναμης του διαστήματος, Το Κογκρέσο έδωσε περιθώριο 18 μηνών στο Πεντάγωνο προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημιουργία της.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία αυτής της νέας δύναμης, η οποία θα στελεχώνεται σε πρώτο στάδιο από 16.000 στρατιωτικούς και πολιτικό προσωπικό, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, o Γκενγκ Σουάνγκ, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι «συνεχίζει μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα» επιδιώκοντας να το «μετατρέψει σε ένα είδος πεδίου μάχης». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «Η Κίνα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της και τη σθεναρή αντίθεσή της».
Επίσης ο Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «παραβιάζει τη διεθνή συναίνεση για την ειρηνική χρήση του διαστήματος». Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει ως εκ τούτου να διαπραγματευθεί επειγόντως «ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο διάστημα».
Η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα απειλείται τόσο από την Κίνα όσο και από τη Ρωσία καθώς αμφότερες οι δύο τελευταίες χώρες αναβαθμίζουν τις τεχνολογικές τους δυνατότητες. Οι απειλές κατά των ΗΠΑ κυμαίνονται από παρεμβολές σε συστήματα επικοινωνιών και σε δορυφόρους GPS μέχρι το χτύπημα με πύραυλο εδάφους-αέρος ενός δορυφόρου, που η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία το 2007, όπως ισχυρίζεται το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Στην Κίνα και στη Ρωσία «σκέπτονται πως το διάστημα είναι η αχίλλειος πτέρνα (των Ηνωμένων Πολιτειών), κάτι που τους δίνει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωνε τον Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη διαστημική πολιτική Στιβ Κιτάι.
Φωτογραφία: AP