Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη (26/12) ότι καθώς η έρευνα για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου της Azerbaijan Airlines παραμένει σε εξέλιξη, είναι λάθος να γίνονται εικασίες προτού καταλήξει στο πόρισμά της.
Συγκεκριμένα, Αεροπλάνο Embraer EMBR3.SA συνετρίβη την Τετάρτη (26/12), κοντά στην πόλη Άχταου στο Καζακστάν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 38 ανθρώπους, ύστερα από την εκτροπή του από την κανονική του πορεία πάνω από περιοχή της Ρωσίας την οποία λίγο πριν το ατύχημα είχε υπερασπιστεί η Μόσχα από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones).
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καζακστάν δήλωσε την Πέμπτη (26/12) ότι τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines είναι ακόμη άγνωστα. «Καμία από αυτές τις χώρες - ούτε το Αζερμπαϊτζάν, ούτε η Ρωσία ούτε το Καζακστάν - δεν ενδιαφέρεται να αποκρύψει πληροφορίες. Όλες οι πληροφορίες θα διατεθούν στο κοινό», δήλωσε ο Ασιμπάγεφ Μάουλεν.
Καζακστάν: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους
Την ίδια ώρα, οι Αρχές ερευνούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά. Περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν μετά την έρευνα στο μαύρο κουτί καταγραφής πτήσης του αεροπλάνου, το οποίο έχει ανακτηθεί.
Της συντριβής επέζησαν 29 άνθρωποι, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Στο αεροσκάφος επέβαιναν εξήντα δύο επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος. Ο αριθμός των νεκρών γνωστοποιήθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Κανάτ Μποζουμπάγεφ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν στο Ακτάου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η πτήση J2-8243 της Azerbaijan Airlines είχε πετάξει εκατοντάδες μίλια μακριά από το προγραμματισμένο δρομολόγιό της από το Αζερμπαϊτζάν προς τη Ρωσία για να συντριβεί στην απέναντι ακτή της Κασπίας Θάλασσας, μετά από αυτό που η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της αεροπορίας δήλωσε ότι ήταν ένα έκτακτο περιστατικό που μπορεί να προκλήθηκε από χτύπημα πουλιού. Ωστόσο, ένας εμπειρογνώμονας της αεροπορίας υποστήριξε ότι η αιτία αυτή φαίνεται απίθανη, μεταδίδει το Reuters.
Οι αξιωματούχοι δεν εξήγησαν αμέσως γιατί διέσχισε τη θάλασσα, αλλά η συντριβή ήρθε μετά τις ουκρανικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν την περιοχή της Τσετσενίας στη νότια Ρωσία. Το πλησιέστερο ρωσικό αεροδρόμιο στην πορεία πτήσης του αεροπλάνου έκλεισε το πρωί της Τετάρτης.
Το Κίεβο δεν έχει αναγνωρίσει τα πλήγματα αυτό το μήνα στην πόλη Γκρόζνι της Τσετσενίας, όπου κατευθυνόταν η πτήση.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε, το αεροπλάνο άλλαξε πορεία λόγω κακών καιρικών συνθηκών, αλλά πρόσθεσε ότι η αιτία της συντριβής είναι άγνωστα και πρέπει να διερευνηθούν πλήρως.
«Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία που προκαλεί τεράστια θλίψη για τον αζερικό λαό», είπε.
Σε βίντεο από τη συντριβή φαίνεται το αεροπλάνο να κατεβαίνει γρήγορα προτού τυλιχτεί στις φλόγες, καθώς προσέκρουσε στην ακτή, και στη συνέχεια να υψώνεται πυκνός μαύρος καπνός. Αιμόφυρτοι επιβάτες φαίνονταν να παραπατούν από ένα κομμάτι της ατράκτου που είχε παραμείνει άθικτο.
Το Reuters μπόρεσε να επαληθεύσει ότι το βίντεο τραβήχτηκε στην ακτή της Κασπίας κοντά στο Ακτάου.
Το πρακτορείο αναφέρει πως το αεροπλάνο πιθανόν άλλαξε πορεία στα μισά της πτήσης, προτού συντριβεί, γιατί βρέθηκε εν μέσω επίθεσης με drone στη νότια Ρωσία.
Αναφέρεται επίσης από αξιωματούχους ασφαλείας ότι η αεράμυνα της Τσετσενίας άνοιξε πυρ κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πλήττοντας και ανατινάζοντας τουλάχιστον ένα. Τώρα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν το αεροπλάνο υπέστη ζημιές από πυρά κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το έδαφος καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Γκρόζνι.
Μάλιστα, αναφέρει πως γι΄αυτό το λόγο είχε κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, που βρίσκεται στο μονοπάτι της μοιραίας πτήσης και είναι το κοντινότερο στο οποίο θα μπορούσε να προσγειωθεί το αεροπλάνο. Κάτι που δεν έκανε και αναγκάστηκε να διασχίσει όλη την Κασπία Θάλασσα και να συντριβεί στην άλλη πλευρά της, στο Καζακστάν.