Η κυβέρνηση της Γερμανίας πρέπει να δώσει απάντηση στις επείγουσες και εντεινόμενες πολιτικές ανησυχίες γύρω από τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά τη σύλληψη από τη Ρωσία τριών πολεμικών πλοίων της Ουκρανίας και των πληρωμάτων τους στα ανοικτά των ακτών της χερσονήσου της Κριμαίας, έκρινε την Κυριακή κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, υποψήφια για να διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε μεν στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι θα ήταν «πολύ ακραίο» το Βερολίνο να αποσύρει την υποστήριξή του στο έργο αυτό, όμως ταυτόχρονα πρότεινε να εξεταστεί η μείωση της ποσότητας του αερίου που θα αγοράζει η Γερμανία και θα ρέει μέσω αυτού.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκρούει τις διεθνείς εκκλήσεις να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πολεμικά που συνέλαβε την περασμένη Κυριακή (25η Νοεμβρίου) στο στενό του Κερτς, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε -- παράνομα, καταγγέλλει η διεθνής κοινότητα -- από την Ουκρανία το 2014. Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν τα πληρώματα των πλοίων του ουκρανικού ΠΝ ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα, πράγμα που το Κίεβο αρνείται.
Αφού συναντήθηκε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπουένος Άιρες, η καγκελάριος Μέρκελ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τους ουκρανούς ναύτες και να επιτρέψει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Αζοφική Θάλασσα, απέφυγε πάντως να ταχθεί υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Μολονότι η Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι σύμμαχος της Μέρκελ και πολλοί τη θεωρούν προστατευομένη της, τηρεί σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα όφειλαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν σε ρωσικά πλοία που αναχωρούν από την Αζοφική Θάλασσα τον ελλιμενισμό στους δικούς τους λιμένες σε αντίποινα για το επεισόδιο στο στενό του Κερτς.
Στις δηλώσεις της στο ARD, επισήμανε πως είναι ώρα να υιοθετηθεί αυστηρότερη γραμμή έναντι της Ρωσίας για τις ενέργειές της, όπως η προσάρτηση της Κριμαίας ή η υποστήριξη που της προσάπτεται στους φιλορώσους που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε ασκήσει αρκετή πίεση, αλλιώς ο Πούτιν δεν θα είχε πάρει αυτόν τον δρόμο», έκρινε η Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αναγνώρισε πάντως πως η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με αέριο τη Γερμανία ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η πρόταση της Κραμπ-Καρενμπάουερ να απαγορευθεί ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων στην Ευρώπη πυροδότησε αντιδράσεις από ορισμένους Σοσιαλδημοκράτες, ανάμεσά τους τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και κατηγόρησε την Ουκρανία πως προσπαθεί να σύρει τη Γερμανία σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ίδιας εκπομπής του ARD την Κυριακή, τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα για το επεισόδιο στο στενό του Κερτς και προειδοποίησε εναντίον του να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα.
Ο αγωγός Νορντ Στριμ 2, έργο αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της κοινοπραξίας που ανέλαβε την εκτέλεση του οποίου ηγείται η ρωσική Gazprom, έχει σκοπό να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υπάρχοντος αγωγού από την επόμενη χρονιά, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα την παραδοσιακή οδό μεταφοράς αερίου, μέσω Ουκρανίας.
Ο επιχειρηματίας Φρίντριχ Μερτς, επίσης διεκδικητής της ηγεσίας της CDU, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εγείρει αμφιβολίες.
«Όσο περισσότερο κλιμακώνεται η σύγκρουση, τόσο περισσότερο εγείρεται το ερώτημα: Είναι στ'' αλήθεια σωστό το ότι κατασκευάζουμε αυτόν τον αγωγό;», τόνισε.
Οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και κράτη της ανατολικής Ευρώπης εναντιώνονται στον αγωγό Νορντ Στριμ 2, επιχειρηματολογώντας ότι θα ζημιώσει την Ουκρανία αφού θα μειώσει σημαντικά τις προμήθειες που εισπράττει για τη διέλευση του αερίου. Η Ουάσινγκτον ερίζει εξάλλου ότι η κατασκευή του αγωγού θα σημάνει πως η Γερμανία θα παραμείνει στην ουσία εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο για δεκαετίες.
ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η ενδεχόμενη αποχώρηση θα μείωνε την ικανότητα της Γερμανίας να βοηθήσει την Ουκρανία
Η αποχώρηση της Γερμανίας από τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα σταματούσε το ρωσικό σχέδιο αλλά θα μείωνε την ικανότητα της Γερμανίας να υποστηρίζει τη συνέχιση της διοχέτευσης ορισμένων ποσοτήτων αερίου μέσω Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Γερμανοί συντηρητικοί έχουν καλέσει για μια επανεξέταση του σχεδίου μετά τη σύλληψη από τη Ρωσία τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων και των πληρωμάτων τους ανοικτά της Κριμαίας.
Ο Μάας είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να ωθεί για την κατασκευή του αγωγού ακόμη κι αν γερμανικές εταιρίες αποχωρήσουν. «Εξακολουθεί να ισχύει ότι θα κατασκευαστεί αλλά δεν θα υπάρχει κανείς ο οποίος να συνηγορεί για εναλλακτική διέλευση του αερίου μέσω Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουμε δεσμευμένοι πολιτικά», είπε στους δημοσιογράφους.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε γελοίες τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι έχει σχέδια για τα ουκρανικά λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ προκειμένου να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο ανάμεσα στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές.
Καθώς οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα έχουν αυξηθεί μετά τη σύλληψη από τη Ρωσία τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων και των πληρωμάτων τους στις 25 Νοεμβρίου, Ουκρανοί πολιτικοί εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η κίνηση αποτελεί προάγγελο μιας ευρύτερης ρωσικής εισβολής.
«Είναι μια γελοία δήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι άλλη μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση», προσέθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ