Σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα οι πρόωρες εκλογές τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) θα λάμβαναν ποσοστό 34%.
Πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία - Η πλειοψηφία θέλει πρόωρες εκλογές
AP / Markus Schreiber
AP / Markus Schreiber
Deutsche Welle

Πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία - Η πλειοψηφία θέλει πρόωρες εκλογές

Σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα οι πρόωρες εκλογές τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) θα λάμβαναν ποσοστό 34%.

Ο Όλαφ Σολτς δέχεται πιέσεις για προσφύγει στις κάλπες τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνηστές (CSU), όσο και από τους Ελεύθερους Δημοκράτες του FDP, οι οποίοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημoκράτες και τους Πρασίνους.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest-Dimap για το πρώτο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD, το 65% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής το ταχύτερο δυνατόν πρόωρων εκλογών και μόνον το 33% συμφωνούν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να στηθούν τον Μάρτιο οι κάλπες.

Στη δημοσκόπηση του ARD σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς (59%) εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ.

Το 40% επιρρίπτει στους Φιλελεύθερους την ευθύνη για την κατάρρευση του συνασπισμού, το 26% στους Πράσινους και μόνον το 19% στους Σοσιαλδημοκράτες.

Ανάλογα είναι και τα ευρήματα άλλης δημοσκόπησης του Forschungsgruppe Wahlen για το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, καθώς μόνον το 30% προτιμά να διεξαχθούν τον Μάρτιο οι πρόωρες εκλογές ενώ το 54% θα προτιμούσε νωρίτερα.

Σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα οι πρόωρες εκλογές τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) θα λάμβαναν ποσοστό 34%, μακράν μπροστά από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που όμως εμφανίζεται δεύτερη δύναμη στην πρόθεση ψήφου με 18%, δύο ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σόλτς (16%).

Οι Πράσινοι θα λάμβαναν ποσοστό 12%, η εθνολαϊκιστική αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ ένα 6%, ενώ οι Φιλελεύθεροι με 5% μόλις που θα έπιαναν το όριο εισόδου στη γερμανική Βουλή.

Πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία

Πολιτική κρίση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Βερολίνο, αφού οι δύο κρίσιμες συναντήσεις που έλαβαν την Πέμπτη, για τα επόμενα βήματα για έξοδο από το κυβερνητικό αδιέξοδο απέβησαν άκαρπες. 

Συγκεκριμένα, η μία σημειώθηκε στην καγκελαρία μεταξύ Όλαφ Σολτς και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς και η άλλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας μεταξύ Φρίντριχ Μερτς και του Γερμανού Προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, από τη μια πλευρά, ο Όλαφ Σολτς επιμένει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουρίου και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες τον Μάρτιο. Μετά την εικοσάλεπτη συνάντηση στην καγκελαρία ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, συνεχίζει να είναι ανένδοτος και ζητά από τον Σολτς να εμφανιστεί στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μάλιστα, αυτός είναι και ο όρος που θέτει για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων σε σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων, τα οποία πρέπει να ψηφιστούν πριν από τις γιορτές, από το πεδίο της οικονομίας μέχρι το μεταναστευτικό.

Χάος την ίδια ώρα επικρατεί και στη γερμανική Βουλή, όπου ακυρώνεται η συζήτηση σειράς νομοσχεδίων, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 8, με την ακροδεξιά AfD να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση, προκαλώντας την Παρασκευή ειδική συνεδρίαση για την κυβερνητική κρίση. 

Κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων

Πυρετώδεις είναι πάντως οι πολιτικές διεργασίες στο Βερολίνο από την Τετάρτη, με την πολιτική αβεβαιότητα να είναι προς το παρόν το μόνο σίγουρο δεδομένο.

Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει στις 15 Ιανουαρίου ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ και αν δεν τη λάβει, όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός 60 ημερών, ήτοι μέχρι τις 15 Μαρτίου. Τυπικά ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2025.

Στο μεταξύ, μετά την αποχώρηση του υπ. Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ και των Φιλελευθέρων από τη συγκυβέρνηση, μένει μόνος του ο Όλαφ Σολτς με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία στη βουλή για να περάσει ο δύσκολος προϋπολογισμός του 2025.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή πρόκειται για την ώρα για μια αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας που δε θα μπορεί καν να επιτελέσει τα βασικά μέχρι τον Μάρτιο. Ήδη την Τετάρτη ζήτησε και τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών στο σχήμα μιας κυβέρνησης ανοχής, απλώς και μόνο για να περάσει ο προϋπολογισμός του 2025, κάτι που οι Χριστιανοδημοκράτες όμως απορρίπτουν.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ασκούν πιέσεις για εκλογές 

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας από το Βερολίνο πίεσε τον Όλαφ Σολτς να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και όχι στα μέσα Ιανουρίου.

«Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» διεμήνυσε με δηλώσεις του, θέλοντας να επισπεύσει την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες, δεδομένου ότι το κόμμα του είναι σταθερά πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε τώρα τις πρόωρες εκλογές» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί τους επόμενους μήνες να πορευθεί με μια κυβέρνηση που δε διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  

Κρίσιμος ο ρόλος του Προέδρου Σταϊνμάιερ

Αποό την Τετάρτη πραγματοποιούνται διαδοχικές συναντήσεις και στο Προεδρικό Μέγαρο Bellevue, με τον ρόλο του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τους επόμενους μήνες να κρίνεται καθοριστικός για τη διασφάλιση της κρατικής συνέχειας και ενότητας.

Μιλώντας εκτάκτως από την Προεδρία το πρωί της Πέμπτης τόνισε ότι στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία είναι σπάνιο φαινόμενο η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Όμως, όπως τόνισε, το Γερμανικό Σύνταγμα έχει σχετικές πρόνοιες και δίνει θεσμικές λύσεις. «Δεν είναι το τέλος του κόσμου», όπως είπε καλώντας σε ψυχραιμία για τα επόμενα βήματα και παραπέμποντας στο Σύνταγμα. Δεν είναι ώρα «για τακτικισμούς» αλλά είναι η ώρα για «λογική και υπευθυνότητα». Ζήτησε μάλιστα από όλες τις πλευρές «να επιδείξουν υπευθυνότητα» δεδομένου ότι οι καιροί το απαιτούν.

Ο Φιλελεύθερος υπ. Μεταφορών στηρίζει Σολτς

Ο Γερμανός Πρόεδρος, ήδη, επικύρωσε την απόφαση Σολτς για αποπομπή του Κρίστιαν Λίντνερ, όπως και την παραίτηση των υπόλοιπων υπουργών των Φιλελευθέρων, οι οποίοι μετέβησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο προεδρικό μέγαρο

Μόνη εξαίρεση αποτελεί ο φιλελεύθερος υπ. Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, ο οποίος αντίθετα με τη «γραμμή» Λίντνερ, αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος του ζήτησε στήριξη. Tαυτόχρονα, ο ίδιος ανακοίνωσε και την αποχώρησή του από το κόμμα των Φιλελεύθερων. Πλέον, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπ. Δικαιοσύνης, μετά την αποχώρηση από τη συγκεκριμένη θέση του Μάρκο Μπούσμαν, επίσης από τους Φιλελευθέρους.

Στο μεταξύ έχει γίνει γνωστό ήδη και το όνομα του διαδόχου του Κρίστιαν Λίντνερ στο υπ. Οικονομικών. Πρόκειται για τον οικονομολόγο Γιεργκ Κούκις, έμπιστο σύμβουλο του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία για θέματα δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.