Η απαίτηση του Βίκτορ Όρμπαν να παραιτηθεί ή, ακόμη καλύτερα, να αποπεμφθεί η επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιουρόβα, αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο στην αλυσίδα της... βεντέτας που έχει ανοίξει ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και τις Βρυξέλλες. Σίγουρα, όμως, δεν θα είναι ο τελευταίος.
Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, ότι ο Όρμπαν «χτυπάει το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι». Με άλλα λόγια, επιτίθεται στην Γιουρόβα – δήθεν διαμαρτυρόμενος για τις δηλώσεις της στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οικοδομεί μια «άρρωστη δημοκρατία» – με σκοπό να κάνει επίδειξη δύναμης στο Βερολίνο και το Παρίσι. Και να στείλει, ταυτόχρονα, ένα σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των δύο ισχυρών της Ευρώπης ότι η χώρα του δεν προτίθεται να συνθηκολογήσει με τις απαιτήσεις τους.
Φυσικά, είναι αμφίβολο το εάν και κατά πόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο εάν ήταν μόνος του, δηλαδή εάν δεν διέθετε ισχυρές πλάτες. Όλα δείχνουν, όμως, ότι έχει συμμάχους: Τις τρεις χώρες που είναι εταίροι του στην αποκαλούμενη «Ομάδα του Βίζεγκραντ» και πρωτίστως την Πολωνία, η οποία και αποτελεί την πιο υπολογίσιμη δύναμη του «ανατολικού μπλοκ» της ΕΕ.
Για του λόγου το αληθές, λίγο πριν ο Όρμπαν δημοσιοποιήσει την επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία απαιτεί την «καρατόμηση» της Γουρόβα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, ανακοίνωναν μια άλλη πρωτοβουλία: Τη συγκρότηση ενός νέου ινστιτούτου το οποίο θα αξιολογεί τις επιδόσεις των κρατών της ΕΕ στην εφαρμογή του κράτους-δικαίου – έτσι ώστε να «μην μας πιάνουν κορόιδα», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Μην ξεχνάτε το Brexit...
Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μια «ανταρσία» απέναντι στους θεσμούς των Βρυξελλών, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν την αποκλειστική δικαιοδοσία σε τέτοιου είδους αξιολογήσεις. Αλλά και για μια έμμεση πλην σαφή προειδοποίηση ότι Ουγγαρία και Πολωνία, πιθανώς δε και οι εταίροι τους Τσεχία και Σλοβακία, δεν θα διστάσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου εάν ζοριστούν περαιτέρω.
Η χρονική και πολιτική συγκυρία που επελέγη για να ανακοινωθεί η παραπάνω πρωτοβουλία δεν είναι, βεβαίως, τυχαία. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Γερμανία, που ασκεί την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ ως το τέλος του έτους, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο που θα συνδέει την πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια – συμπεριλαμβανομένων των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης – με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών θεσμών και αρχών.
«Το κράτος-δικαίου επιβάλλει όλοι οι πρωταγωνιστές του δημόσιου βίου να ενεργούν εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι νόμοι (...) υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων και αδιάβλητων δικαστηρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Προφανώς, αυτό είναι κάτι που ουδόλως αρέσει στους κυβερνώντες σε Βαρσοβία και Βουδαπέστη – και, για τον λόγο αυτό, φροντίζουν από τώρα να οχυρωθούν. Το επόμενο βήμα είναι να φανεί μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν το σκοινί Γερμανοί και Γάλλοι.