Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο TVP.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Σικόρσκι σημείωσε ότι η Πολωνία δαπανά σήμερα περισσότερα από κάθε άλλο κράτος του ΝΑΤΟ για την άμυνα σε σχέση με το ΑΕΠ της. «Η Πολωνία ξοδεύει το 4% (του ΑΕΠ) και θα φτάσουμε το 5% το επόμενο έτος. Είμαστε το νούμερο 1 στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών... επειδή δεν βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της αιώνιας ειρήνης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».
Ωστόσο, παρά τις γενναιόδωρες δαπάνες της ίδιας της Πολωνίας, ο υπουργός προειδοποίησε κατά της χρήσης των στρατιωτικών προϋπολογισμών ως βαρόμετρο. Αναφέροντας ως παράδειγμα την Ισλανδία, σημείωσε ότι ενώ δε διαθέτει στρατό, το έθνος εξακολουθεί να αποτελεί πλεονέκτημα λόγω της στρατηγικής του θέσης.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια εταιρεία ασφαλείας της γειτονιάς», δήλωσε ο Σικόρσκι, αναφερόμενος στην απειλή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη από όσους δεν πληρώνουν αρκετά.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο τόσο με την ομάδα του Τραμπ όσο και με την ομάδα του προέδρου Μπάιντεν. Ερωτηθείς σχετικά με την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Σικόρσκι επέμεινε ότι «συμβαίνουν ολισθήματα», προσθέτοντας ότι όταν οι Πολωνοί αξιωματούχοι συνάντησαν τον Αμερικανό πρόεδρο τον Μάρτιο ήταν «συγκεντρωμένος, στρατηγικός και αρκετά χιουμοριστικός».
Με το πολιτικό μέλλον της Αμερικής να είναι υπό συζήτηση, ο Σικόρσκι παραδέχθηκε ότι ο διάλογος μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και του Τραμπ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: «Κρατάμε επαφή με την κυβέρνηση», δήλωσε ο Σικόρσκι, «και κρατάμε επαφή με την εναλλακτική κυβέρνηση, όπως κάνουμε με κάθε δημοκρατία».
Ο Σικόρσκι συνέχισε: «Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια πολιτική: "Μιλάω με τους ανθρώπους του Τραμπ και μερικά από τα πράγματα που μου λένε ότι σχεδιάζουν είναι ενδιαφέροντα και δημιουργικά"». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, «προερχόμενος από την πιο τραμπική πλευρά της πολωνικής πολιτικής», διατηρούσε από την αρχή επαφές με το περιβάλλον του Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει γίνει όλο και πιο πιεστικός αναφορικά με την ανάγκη των μελών του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά ενώ χαρακτήρας των παρατηρήσεών του έχει προκαλέσει συναγερμό σε ορισμένες πλευρές, ο Σικόρσκι έχει μια διαφορετική άποψη: «Είχε δίκιο να επιμείνει στους Συμμάχους να ξοδεύουν περισσότερα, έστω και με αυτό το ύφος, διότι όταν άλλοι πρόεδροι το έκαναν ευγενικά, δεν είχε αποτέλεσμα».
Όσον αφορά το θέμα της Κίνας, ο Σικόρσκι είπε ότι παρά την υποστήριξή της στη ρωσική βιομηχανία, δεν έχει ακόμη περάσει τη «μεγαλύτερη κόκκινη γραμμή» της Δύσης και δεν έχει στείλει όπλα για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.
Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της άσκησης πίεσης στην Κίνα: «Ναι, η Κίνα θα μπορούσε να επαναφέρει τον υποτελή της Πούτιν στην τάξη και να του πει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Και αυτή είναι η θέση που μεταφέρουμε στην κινεζική ηγεσία», είπε.