Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι τάσσεται υπέρ της κατάρριψης ρωσικών πυραύλων στην Πολωνία, προειδοποιώντας για πιθανή πυρηνική καταστροφή, δήλωσε στο BBC Radio 4.
Μιλώντας από τη δική του σκοπιά, ο Σικόρσκι δήλωσε ότι η Πολωνία έχει το νόμιμο δικαίωμα να καταρρίπτει αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εισέρχονται στον πολωνικό εναέριο χώρο.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η Πολωνία δεν έχει καταρρίψει ακόμη τίποτα και ότι η Βαρσοβία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.
«Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον... να μας υπαγορεύει πώς θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Έχουμε και σύνταγμα και αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε ο Σικόρσκι, σύμφωνα με την Pravda.
Προειδοποίησε ότι ένας ρωσικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει έναν ουκρανικό πυρηνικό σταθμό, αναφερόμενος στην καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986, από την οποία διέρρευσε ραδιενέργεια σε όλη την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Μια παρόμοια πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την Πολωνία.
«Νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να προστατεύσει τα πυρηνικά εργοστάσιά της από τέτοιους αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους», είπε.
«Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη ότι θα είχαμε νομικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δε συμμερίζεται τις απόψεις του Σικόρσκι. Στις 2 Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι η Πολωνία και οι γείτονες της Ουκρανίας στην ΕΕ έχουν «συνταγματικό καθήκον» να αναχαιτίζουν τους ρωσικούς πυραύλους. Αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάβελ Βρονσκ, τόνισε ότι αυτή ήταν η άποψη του Σικόρσκι και όχι η θέση της πολωνικής κυβέρνησης, σε σχόλιό του στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης Ukrinform.
Οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο των γειτόνων της Ουκρανίας, ιδίως της Πολωνίας. Συνήθως, οι πύραυλοι γυρίζουν πίσω για να εισέλθουν στην Ουκρανία οδηγώντας σε συζητήσεις σχετικά με το πόσο θα πρέπει να συμμετέχει το ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας.
Τον Μάιο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους δυτικούς συμμάχους να αναχαιτίσουν τους ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Βλαντισλάβ Κοσινιάκ- Καμίζ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Βαρσοβία δε θα ενεργήσει χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ.
Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την πρόταση. Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντιτίθεται στην ιδέα, λέγοντας στις 14 Ιουλίου ότι ενώ η Συμμαχία υποστηρίζει την Ουκρανία, δε θα «εμπλακεί σε αυτή τη σύγκρουση».