Τα δεδομένα που προκύπτουν από όλο τον κόσμο υποδεικνύουν ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά από την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Οι επιστήμονες ακόμη προσπαθούν να ανακαλύψουν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς που εξηγούν αυτή τη σύνδεση. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει κάποιους από τους πιθανότερους παράγοντες:
Το λίπος καταπονεί
Η παχυσαρκία οδηγεί σε συγκέντρωση λίπους σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, καθώς επίσης και σε υψηλή αρτηριακή πίεση και σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι η παχυσαρκία συχνά συνυπάρχει με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, και λιγότερο λειτουργικά νεφρά και συκώτι.
Το πλεονάζον λίπος επηρεάζει επίσης το αναπνευστικό σύστημα. Με άλλα λόγια, μπορεί να δυσχεράνει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα και σε ολόκληρο το σώμα. Είναι επίσης πιθανό να επηρεάζει τις λειτουργίες φλεγμονής και αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Η παχυσαρκία προκαλεί επιπλέον πίεση και καταπόνηση σχεδόν κάθε οργάνου του σώματος», δηλώνει η Σούζαν Τζεμπ, καθηγήτρια διαιτητικής και υγείας πληθυσμών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Οπότε μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από την Covid-19».
Λιπώδης ιστός
Στον λιπώδη ιστό συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται ένζυμο μετατροπής αγγειοτασίνης, ή ACE2, το οποίο χρησιμοποιεί ο νέος κορονοϊός για να εισβάλλει στα κύτταρα.
Οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα ACE2 στο αίμα τους ή άλλους ιστούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την Covid-19.
Η σύγκρουση δύο πανδημιών
Ο Φραντσέσκο Ρουμπίνο, ειδικός σε θέματα παχυσαρκίας και καθηγητής μεταβολικής και βαριατρικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο King's του Λονδίνου, αποκαλεί τον δεσμό Covid-19 – παχυσαρκίας «σύγκρουση δύο πανδημιών».
«Η πανδημία του κορονοϊού κάνει ακόμη πιο αισθητή την ανάγκη να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά η παχυσαρκία», δήλωσε. «Ένα μάθημα που παίρνουμε από την πανδημία της Covid-19 είναι ότι δεν αποτελεί επιλογή η μη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας».