Η συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας -η οποία έχει ενισχυθεί από το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία- ενδεχομένως να βοηθήσει το Ιράν να σκληρύνει την άμυνά του έναντι των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.
Τον περασμένο Μάρτιο, ένας Ρώσος κατασκευαστής όπλων προσκάλεσε μια αντιπροσωπεία Ιρανών σε μια ξενάγηση στα εργοστάσιά του. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε ένα εργοστάσιο που κατασκευάζει προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας για την κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών, κάτι που - σύμφωνα με την εφημερίδα - επιθυμεί εδώ και καιρό η Τεχεράνη.
Στο εργοστάσιο NPP Start, στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ, έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις επειδή υποστήριξε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Μεταξύ των προϊόντων του συγκαταλέγονται κινητοί εκτοξευτές και άλλα εξαρτήματα για αντιαεροπορικές συστοιχίες - συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού S-400, το οποίο στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ικανό να ανιχνεύει και να καταστρέφει μαχητικά αεροσκάφη stealth που πετούν από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα ρωσικό έγγραφο που διέρρευσε, μέρος κλεμμένων ιρανικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο τον Φεβρουάριο από μια ομάδα χάκερ, περιέγραφε την επίσκεψη των Ιρανών ως βιτρίνα για το «επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό και τις δυνατότητες παραγωγής» που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία στο Ιράν.
S-400 (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Είναι άγνωστο αν η επίσκεψη οδήγησε άμεσα σε αγορά όπλων, γράφει η WP. Ωστόσο, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών περιγράφουν την επίσκεψη ως εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης στα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - μια συμμαχία που θα μπορούσε να αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας, καθώς το Ισραήλ σταθμίζει πιθανά στρατιωτικά πλήγματα σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση που δέχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το Ιράν άνοιξε ένα νέο επικίνδυνο κεφάλαιο στις σχέσεις του με τη Ρωσία, συμφωνώντας το 2022 να προμηθεύσει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης και πυραύλους για να βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Οι διευρυμένοι αυτοί δεσμοί έχουν πλέον συμβάλει στην εδραίωση συμφωνιών μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Ρωσίας να παράσχει στον σύμμαχό της προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογία αεράμυνας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τεχεράνη να σκληρύνει την άμυνά της έναντι οποιασδήποτε αεροπορικής επιδρομής από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Μ. Ανατολής.
Δεν είναι γνωστό πόσα από τα συστήματα έχουν παρασχεθεί και αναπτυχθεί, αλλά η ρωσική τεχνολογία θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιράν σε έναν σημαντικό «αντίπαλο», με ενισχυμένη ικανότητα κατάρριψης αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Οι συμφωνίες όπλων, ορισμένες λεπτομέρειες των οποίων δεν είχαν γίνει γνωστές, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας που περιλαμβάνει τη συμπαραγωγή στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εντός της Ρωσίας, την κοινή χρήση τεχνολογίας κατά της εμπλοκής και εκτιμήσεις σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο μάχης. Από τη συνεργασία αποκομίζουν ουσιαστικά οφέλη και οι δύο χώρες, ενώ αναβαθμίζει το καθεστώς του Ιράν από κατώτερο σύμμαχο σε στρατηγικό εταίρο, αναφέρει η Washington Post.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, η Μόσχα «προωθεί» συμφωνίες που διαπραγματεύτηκε μυστικά για την προμήθεια του Ιράν με Su-35, ένα από τα πιο ικανά μαχητικά-βομβαρδιστικά της Ρωσίας και μία δυνητικά δραματική αναβάθμιση της ιρανικής αεροπορίας που αποτελείται κυρίως από ανακατασκευασμένα αμερικανικά και σοβιετικά αεροσκάφη που χρονολογούνται από πριν από το1979. Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να παράσχει τεχνική βοήθεια με ιρανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους καθώς και βοήθεια για την κατασκευή πυραύλων για τη μεταφορά περισσότερων δορυφόρων στο διάστημα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία ότι παραδόθηκαν τα Su-35. Η αναστολή της συμφωνίας μπορεί να οφείλεται σε μια καθυστέρηση από το Ιράν στην πληρωμή των αεροπλάνων, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής με λεπτομερή γνώση της συμφωνίας.
Σε ό,τι αφορά την άμυνα, το Ιράν αναζητά εδώ και καιρό τις κορυφαίες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Ρωσίας για να προστατεύσει τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του από ένα πιθανό χτύπημα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, αναφέρει η εφημερίδα. Το 2007, η Τεχεράνη σύναψε συμφωνία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, αλλά η Μόσχα καθυστέρησε την προμήθεια των όπλων εν μέσω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η απαγόρευση έληξε το 2016 και τα ιρανικά S-300 έγιναν επιχειρησιακά το 2019.
Το Ιράν έκτοτε επιδίωξε να αγοράσει το πιο ικανό σύστημα S-400 της Ρωσίας, αν και δεν είναι δημοσίως γνωστό εάν η Μόσχα έχει προχωρήσει στην παροχή συστοιχιών S-400.
Ορισμένες παραλλαγές των S-400 είναι εξοπλισμένες με ραντάρ που μπορούν να νικήσουν την τεχνολογία stealth που χρησιμοποιείται από τα σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη. Η Ρωσία έχει αναπτύξει τους S-400 για να προστατεύσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία και οι συστοιχίες αποτελούν δυνητικά απειλή για τα αμερικανικά και ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη που περιστασιακά επιχειρούν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Εάν παραδοθούν, οι νέοι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι και τα συστήματα αντι-stealth, που αναπτύσσονται για την προστασία υπόγειων βάσεων σκαλισμένων σε βραχώδη βουνά, θα καταστήσουν σίγουρα τον ιρανικό εναέριο χώρο «ένα πιο επικίνδυνο μέρος», δήλωσε ο Καν Κασάπογλου, ανώτερος συνεργάτης του Hudson Institute της Ουάσινγκτον.
«Αυτό είναι σημαντικό σε μια εποχή που το καθεστώς κινείται γρήγορα και ανεξέλεγκτα προς μια βόμβα», δήλωσε ο Κασάπογλου. «Οποιαδήποτε εμπλοκή [με το Ισραήλ] θα λάβει χώρα στον ιρανικό εναέριο χώρο, όπου η Τεχεράνη θα έχει το πλεονέκτημα να παίζει στην έδρα της», πρόσθεσε.
Πηγή: Washington Post