Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν είναι σίγουρη, αλλά το ενδεχόμενο αυτό αναγκάζει τους ηγέτες της Ευρώπης να έρθουν αντιμέτωποι με σενάρια και προβληματισμούς, που εύχονται, στο τέλος, να αποφύγουν.
Καθώς ο εκλογικός κύκλος των ΗΠΑ ανεβάζει στροφές, οι αξιωματούχοι σε ολόκληρη την ήπειρο γίνονται όλο και πιο ειλικρινείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Politico.
Η επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στην εξουσία δεν θα αποτελούσε μόνο τη μεγαλύτερη δοκιμασία στις διατλαντικές σχέσεις στη μεταπολεμική ιστορία, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ενότητα.
«Οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται ήδη για το τι θα μπορούσε να συμβεί», δήλωσε στο Politico ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Ευρώπη επιβίωσε από την πρώτη προεδρία του Τραμπ. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, καθώς δύο εντεινόμενοι πόλεμοι και μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση ασκούν πίεση στην ήπειρο.
Το κρίσιμο είναι ότι, ενώ η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν δυνατό να απορριφθεί ως μια παρέκκλιση - ένα γεωπολιτικό κύμα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί - η επιστροφή του θα εδραίωνε τη μεταστροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ως γεγονός που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.
Αυτό θα απαιτούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνει κάτι για το οποίο ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ικανή να το κάνει: να καταλήξει σε μια κοινή θέση απέναντι στους πολέμους με βάσει τις απαιτήσεις του Τραμπ και να την τηρήσει. Η αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να αρχίσει να διαλύει το μπλοκ.
Illustration by Matthew Brazier for POLITICO
Οι προθέσεις του Τραμπ έναντι του ΝΑΤΟ
Το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, δήλωσαν δύο άτομα του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου. Θα πιέσει τον Ζελένσκι να παραχωρήσει την Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς για να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, ένα σχέδιο που ανέφερε πρώτη η Washington Post.
Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι το ποιες είναι οι προθέσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στοχεύει να μειώσει την αμερικανική εμπλοκή στη συμμαχία, με το να μη συμμετέχει σε Συνόδους Κορυφής ή θέτοντας τον αμερικανικό στρατό εκτός των κοινών ασκήσεων.
Οι ανησυχίες για το τι είναι ικανός να κάνει ο Τραμπ, ώθησαν το αμερικανικό Κογκρέσο να εγγράψει νόμο ότι η οποιαδήποτε επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία θα πρέπει να εγκριθεί από τους νομοθέτες.
«Το γεγονός ότι το Κογκρέσο αισθάνθηκε την ανάγκη να το κάνει αυτό και ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πρόθυμος να το υπογράψει μας λέει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Μπραντ Μπάουμαν του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, ενός think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.
Επομένως, οι 27 της ΕΕ καλούνται να απαντήσουν σε κάποια δύσκολα ερωτήματα.
Να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην αντίθεση του Τραμπ και να δώσουν τελικά στο Κίεβο ό,τι χρειάζεται, όπως υποστηρίζει μια ομάδα ηγετών που έχει συγκεντρωθεί γύρω από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν;
Ή να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και να καλωσορίσουν την πρωτοβουλία του Τραμπ για τον τερματισμό της σύγκρουσης; Θα ήταν καλύτερα να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της συμφωνίας, όπως λένε συνεχώς η γερμανική και η ιταλική αντιπροσωπεία;
Και το πιο σημαντικό, πώς μπορούν οι ηγέτες της ηπείρου να εμποδίσουν την απότομη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής να οδηγήσει τις χώρες τους σε διάσταση;
Πηγή: politico.gr