Από την Σεούλ ως την Κουάλα Λουμπούρ και από το Τελ Αβίβ ως την Λουιζιάνα, θρησκευτικές σέχτες ή ομάδες θέλησαν να παραβούν τις εντολές των κρατικών αρχών επισπεύδοντας την διάδοση του κορονοϊού.
Οι εξαιρέσεις αυτές ήρθαν κόντρα στον "κανόνα" σύμφωνα με τον οποίο οι ηγέτες δογμάτων σε όλο τον κόσμο ζήτησαν από τους πιστούς να πειθαρχήσουν στα νέα δεδομένα. Έτσι, η Σαουδική Αραβία έκλεισε την Μέκκα και την Μεδινα, η Ινδία την ιερή ινδουιστική πόλη Βαρανάσι, η Καθολική εκκλησία το Βατικανό, ενώ ανάλογα έπραξαν η Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική και οι ανά τον πλανήτη εβραϊκές συναγωγές.
Στη Νότια Κορέα όμως, μια χώρα που θεωρείται υπόδειγμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο δήμος της Σεούλ υπέβαλε μήνυση σε βάρος ηγετικών στελεχών της Εκκλησίας της Σιντσεονζί του Ιησού για ανθρωποκτονία, κατηγορώντας τη θρησκευτική αυτή αίρεση ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με το κράτος. Στη χώρα που έχουν πληγεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, το 60% εξ αυτών συνδέεται άμεσα με την αίρεση αυτή. Χαρακτηριστικά τις πρώτες εβδομάδες της επιδημίας, ο ηγέτης της οργάνωσης Λι Μαν-χι καλούσε τους 260.000 πιστούς να προσέλθουν μαζικά και κανονικά στην ανά την επικράτεια εκκλησίες.
Στη Μαλαισία, μια σύναξη τουλάχιστον 16.000 Μουσουλμάνων στην Κουάλα Λουμπούρ στα τέλη Φεβρουαρίου, θεωρείται πια από τις τοπικές αρχές ως η βασική εστία μόλυνσης του πληθυσμού, αφού τόσο το πρώτο κρούσμα όσο και ο πρώτος θάνατος προήλθαν από εκεί.
Ειδικότερα, ο εντοπισμός των επαφών ξεκίνησε αφού το γειτονικό Μπρουνέι κατέγραψε το πρώτο του επιβεβαιωμένο κρούσμα έναν άνδρα που συμμετείχε στην ίδια τελετή που πραγματοποιήθηκε σε τέμενος της Κουάλα Λουμπούρ μεταξύ της 27ης Φεβρουαρίου και της 1ης Μαρτίου.
Ανάλογα απείθαρχα κρούσματα διαπιστώθηκαν στην Ινδονησία την μεγαλύτερη σε πληθυσμό μουσουλμανική χώρα του πλανήτη, όπου σε τεμένη εκτός της πρωτεύουσας Τζακάρτα χιλιάδες πιστοί προσήλθαν για το "ιερό καθήκον".
Επιπρόσθετα, στη Βραζιλία όπου παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα στην Λατινική Αμερική, ο πρόεδρος της Ζαΐχ Μπολσονάρο, αφήνει ανοικτές τις εκκλησίες, συντασσόμενος πλήρως με τους ευαγγελικούς ηγέτες της χώρας του.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο είναι γνωστός για τις ακραίες του θέσεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, απάλλαξε τις εκκλησίες από τα "λουκέτα" που σχετίζονται με το κορονοϊό, κατατάσσοντας τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις ως βασικές υπηρεσίες και συμφωνώντας με τις απαιτήσεις των ευαγγελικών ηγετών.
Στο Ισραήλ τέλος μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τον κορονοϊό μέχρι στιγμής, τα περισσότερα κρούσματα προήλθαν από την πόλη των 200,000 κατοίκων Μπνει Μπαράκ. Εκεί ζουν κυρίως υπεροθόδοξοι Εβραίοι Χαρεντιμ οι οποίοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές της κυβέρνησης Νετανιάχου να απέχουν από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αποφεύγοντας τις συναγωγές. Οι ηγέτες των Χαρεντιμ όμως έκαναν το εντελώς αντίθετο κάτι που είχε ως συνέπεια το 38% των κατοίκων να έχουν μολυνθεί με τον ιό. Εν τέλει στην πόλη αναπτύχθηκε φρουρά θέτοντας την σε υποχρεωτική καραντίνα, ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊου.