Πόσο βιώσιμη είναι η στρατηγική της Κίνας για τον κορονοϊό
Shutterstock
Shutterstock
Πανδημία

Πόσο βιώσιμη είναι η στρατηγική της Κίνας για τον κορονοϊό

Η προσπάθεια του κινεζικού καθεστώτος να ανοίξει την οικονομία έχει συμπέσει με την έναρξη ενός νέου κύματος κρουσμάτων, τα οποία είναι άγνωστο τι αντίκτυπο θα έχουν. Οι εκτιμήσεις για μία νέα επιδημία με ανυπολόγιστες διαστάσεις πληθαίνουν, ενώ είναι σαφές πως το Πεκίνο βρίσκεται υπό πίεση, καθώς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις.

Με κάποια σταδιακά βήματα, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν τον πληθυσμό σε μία πιο κανονική ζωή, ειδικά ύστερα από την κοινωνική έκρηξη που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα.

Ενδεικτικά, το καθεστώς ανακοίνωσε πως δεν θα υπολογίζει τα ασυμπτωματικά κρούσματα ως ενεργά στην καταμέτρηση τους, ενώ χαλάρωσε τους περιορισμούς στη μετακίνηση των εργαζομένων. Πλέον πολίτες με ήπια συμπτώματα μπορούν να εργάζονται κανονικά, καθώς η άρση πολλών υγειονομικών περιορισμών φαίνεται καθαρά στον ορίζοντα.

Βέβαια, αυτό δεν έχει καθησυχάσει τον πληθυσμό, καθώς η νέα έξαρση της πανδημίας, από τα νέα στελέχη του κορωνοϊού εξακολουθεί οδηγεί σε δρόμους χωρίς ανθρώπους και μαγαζιά δίχως κόσμο. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως το Πεκίνο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε μία πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.

Οι θάνατοι των ασθενών πλέον δεν ανακοινώνονται επίσημα δημόσια, ενώ οι φήμες οργιάζουν πως έχουν πολλαπλασιαστεί προ πολλού.

Τα σχολεία που θα είναι κλειστά ή θα λειτουργούν διαδικτυακά στη Σανγκάη, στη Γκουανγκτζόου και σε άλλες μεγάλες πόλεις τον επόμενο μήνα δείχνουν την τάση να μην μπορεί να υπολογιστεί ο κίνδυνος για το επόμενο διάστημα. Σε αρκετά κινεζικά αστικά κέντρα καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν μια επιδημία χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αυστηρά μέτρα ελέγχου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βέβαια είναι η χαλάρωση των μέτρων να συνδυαστεί με την εμφάνιση των νέων στελεχών, που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και θα θέσουν σε πραγματική δοκιμασία το κινεζικό σύστημα υγείας. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αναξιοπιστία των κινεζικών εμβολίων, που δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού.

Ακόμα κι αν τα κρούσματα φαίνεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ειδικά υψηλότερων ηλικιών, αρνούνται να εμβολιαστούν για τις νέες μεταλλάξεις. Ακόμα και πιο ανησυχητικό είναι το ότι οι εμβολιασμένοι με τα εμβόλια που τους χορηγήθηκαν παρέμεναν ευάλωτοι απέναντι στον ιό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη.

Όλα αυτά οδηγούν σε ανησυχητικές αναφορές για πιθανή ταχύτερη εξάπλωση των σημερινών στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού. Όταν μιλάμε για την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, μία τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις που θα είναι σύντομα αισθητές. Η περίοδος που το κινεζικό καθεστώς καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με μία αυστηρή πολιτική φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.