Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ ήταν πολύ καλά οργανωμένη και έπιασε στον ύπνο τις ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός, απόρροια μίας συντονισμένης ενέργειας που παραπέμπει σε ασύμμετρο πόλεμο.
Από τη στιγμή που η Χαμάς ανέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 υπήρχαν βέβαια κρίσεις με το Ισραήλ (ασφαλώς όχι ανάλογες του 2006), αλλά αυτό που συνέβη με την εκτόξευση ταυτόχρονα χιλιάδων ρουκετών και τη χερσαία εισβολή που έχει γίνει σε ένα κομμάτι του Ισραήλ, με πολίτες να προσπαθούν να προστατευτούν από τη μήνη της Χαμάς, είναι πρωτοφανές.
Η κατάληψη ισραηλινών φυλακίων κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας από Παλαιστινίους μάρτυρα του λόγου το αληθές. Η ενέργεια της Χαμάς είναι αποτρόπαια, έχει θύματα αθώους πολίτες και στρατιώτες, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς. Χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, η πολιτική των εποικισμών και η απομάκρυνση της όποιας προοπτικής επίσης του Παλαιστινιακού, σε συνάρτηση με τις συνθήκες ανέχειας, ειδικότερα στην λωρίδα της Γάζας, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη ριζοσπαστικοποίησή Παλαιστινίων.
Πιστεύω πως η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι συντριπτική, δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις για λόγους ουσίας (διάλυση πυρήνων Χαμάς) και ως μάθημα προς τυχόν επίδοξους μιμητές, το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει. Η χερσαία εισβολή στη Γάζα είναι ασφαλώς στο τραπέζι. Η επίθεση στο Ισραήλ έχει ως κίνητρο, μεταξύ άλλων, τις συνομιλίες για αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία.
Γιατί με τον τρόπο που θα αντιδράσει τώρα το Ισραήλ και θα είναι οδυνηρός για τους Παλαιστινίους και τους τρομοκράτες, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την όποια προοπτική υπήρχε, που δεν ξέρω πόσο ουσιαστική ήταν και αν περισσότερο αποτελούσε ευσεβή πόθο κύκλων της Ουάσιγκτον. Το μόνο σίγουρο είναι πως την αναγνώριση του Ισραήλ την ήθελαν τόσο οι Ισραηλινοί, όσο και οι Αμερικανοί.
Αυτός ο σχεδιασμός, χαλάει, όπως και οι Συμφωνίες του Αβραάμ για κάποιο διάστημα θα παγώσουν. Ο Νετανιάχου, παρότι χρεώνεται την ανικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να αποτρέψουν την επίθεση θα ενισχυθεί παροδικά, λόγω συσπείρωσης γύρω από τον ηγέτη μιας χώρας που δέχεται επίθεση, ενώ αποδυναμωμένος βγαίνει για μία ακόμη φορά ο Μαχμούτ Αμπάς. Το αν πρόκειται για μια νέα Ιντιφάντα ή όχι είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε το χρόνο να το δείξει.
Αν θα έχουμε ένα γενικότερο ξεσηκωμό των Παλαιστινίων ή αν θα λήξει γρήγορα η κατάσταση. Δεν φαίνεται πάντως ένα χτύπημα χωρίς ουρά και κυρίως χωρίς πρόθεση να φτάσει μέρος των Παλαιστινίων μέχρι τέλους. Και στο παρελθόν είχαμε ομήρους Ισραηλινούς, κάτι που είναι ένα «χαρτί» για τη Χαμάς, η οποία θα ζητήσει ανταλλαγή κάποιον στελεχών της. Για την ώρα όμως η χρησιμότητα τους σχετίζεται με την σφοδρότητα της ισραηλινής αντίδρασης, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι είσαι Ισραηλινοί πολίτες βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.
* Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, παρουσιάζει την εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο (της)», η οποία προβάλλεται από την πλατφόρμα ΑΝΤ1+