Στην υπόσχεση πως η Ρωσία και η Τουρκία «θα παραδώσουν δωρεάν» δημητριακά σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν από λιμό, προχώρησε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από συμφωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Ας βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ «Πούτιν μου είπε ότι οφείλουμε να παραδώσουμε δωρεάν δημητριακά στις χώρες αυτές, όπως το Τζιμπουτί, η Σομαλία και το Σουδάν», πρόσθεσε.
«Συμφωνήσαμε σ' αυτό το θέμα και είπαμε ότι θα το συζητήσουμε ευρύτερα κατά την G20», τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία, συνέχισε.
Η Μόσχα είχε ήδη δηλώσει το Σάββατο πως είναι έτοιμη να παραδώσει δωρεάν μέσα στους επόμενους μήνες και με τη βοήθεια της Τουρκίας 500.000 τόνους δημητριακών στις φτωχές χώρες.
Οι εξαγωγές δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια επανελήφθησαν χθες, Πέμπτη, αφού η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για τα δημητριακά που είχε υπογραφεί στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Η συμφωνία αυτή, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου, έχει επιτρέψει από την 1η Αυγούστου την εξαγωγή 10 εκατ. τόνων δημητριακών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ανακουφίζοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, τα σιτηρά που αποστέλλονται στο πλαίσιο της εξαγωγικής συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας να πηγαίνουν στις φτωχές αφρικανικές χώρες δωρεάν, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο Ερντογάν έκανε το σχόλιο σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της Μόσχας την Τετάρτη για επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Διπλωματικοί ελιγμοί
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα, μετά από επίθεση στον στόλο της.
Ωστόσο, την Τετάρτη, προχώρησε σε διπλωματική αναδίπλωση με την επιστροφή στη συμφωνία, η οποία είναι δημοφιλής και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που αντιμετωπίζουν περισσότερες ελλείψεις στις εισαγωγές τροφίμων.
Η Μόσχα, η οποία δέχεται κριτική ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, φαίνεται πως προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των συγκεκριμένων χωρών με σκοπό να διασφαλίσει διπλωματική υποστήριξη για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Άνοδος στις τιμές δημητριακών
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών υποχώρησε ελαφρώς τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση για έβδομο συνεχή μήνα και πέφτοντας κατά περίπου 14,9% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών που είχε καταγράψει τον Μάρτιο.
Ωστόσο, ενώ οι τιμές μειώθηκαν συνολικά, ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε κατά 3,0%, με το σιτάρι να σημειώνει άνοδο 3,2%, αντανακλώντας κυρίως τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές από την Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά
Συμφωνία για τα σιτηρά: Διπλωματική αναδίπλωση της Ρωσίας
Υποχώρηση του παγκόσμιου δείκτη τιμών τροφίμων, παρά την άνοδο στα δημητριακά