Το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας έδωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης Τραμπ.
Senate Foreign Relations Committee votes to advance Turkey sanctions to the full chamber, 18-4 (S. 2641). Sens. Rand Paul, Ron Johnson, Ted Cruz, and Tom Udall vote against it.
— Harry Cramer (@HarrisonCramer) December 11, 2019
«Tώρα είναι η ώρα η Γερουσία να τιμωρήσει την Τουρκία για την συμπεριφορά της» δήλωσε ο Τζιμ Ρις επικεφαλής της Επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, οι Ρον Τζονσον, Ραντ Πολ και Τεντ Κρουζ και ένας Δημοκρατικός, ο Τομ Γιούνταλ ψήφισαν κατά. «Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν την Αμερική όμηρο της Τουρκίας» δήλωσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ o oποίος ηγείται αρκετών νομοθετικών πρωτοβουλιών οι οποίες σκοπεύουν να θέσεις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.
Turkey's actions over the past year are truly beyond the pale.
— Senator Bob Menendez (@SenatorMenendez) December 11, 2019
This bill makes clear to #Turkey that its behavior with respect to #Syria is unacceptable, and its purchase of the S400 system is untenable.
Με φόντο τα παραπάνω, ο Τούρκος εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος s400 το όποιο αγοράστηκε από τη Ρωσία, παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό AHaber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως η Τουρκία θα ανταποδώσει σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Τόνισε ότι η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την πυραυλική βάση του Κιουρεσίκ στην περίπτωση κυρώσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Άγκυρα, εφόσον μείνει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, είναι ανοιχτή σε εναλλακτικές όπως αυτή της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών το Κογκρέσο ενέκρινε τον προυπολογισμό του Πενταγώνου για επόμενος έτος όπου επαναλαμβάνεται και η απαγόρευση της μεταφοράς των «αόρατων» μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριληφθούν και πρόνοιες για κυρώσεις CAATSA τις οποίες προνοούσε το κείμενο που είχε εγκριθεί από τη Βουλή το καλοκαίρι. Η αποκαλούμενη NDAA στην απόφασή της αναφέρει ότι απαγορεύει την παραχώρηση των πολεμικών αεροσκαφών F-35 stealth στην Τουρκία, τα οποία κατασκευάζει η Lockheed Martin Corp ( LMT.N ) και όπως σημειώνει το Reuters, σε αυτήν την απόφαση εκφράζεται η πεποίθηση του Κογκρέσου ότι η απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 δεν είναι συμβατή με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ και συνιστά απειλή για το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.