Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “είναι πιθανό να έχει διαπραχθεί εγκληματική πράξη” όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI και προσπάθησε να υποβαθμίσει δημόσια την έρευνα του FBI για τις σχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με την Ρωσία.
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πρόταση που είχε γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν για μυστική καταγραφή των συνομιλιών με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο Μακέιμπ δήλωσε χθες στην διάρκεια μιας συνέντευξής του στην εκπομπή “60 Minutes” ότι το FBI είχε επαρκή αιτιολογία για την έναρξη μιας έρευνας αντικατασκοπείας για το αν ο Τραμπ βρίσκονταν σε συνεργασία με την Ρωσία, συνιστώντας απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και ιδίως μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.
“Το θέμα είναι, εάν ο πρόεδρος διέπραξε παρεμπόδιση της δικαιοσύνης κι αν απέλυσε τον διευθυντή του FBI, ώστε να επηρεάσει αρνητικά ή να τερματίσει την έρευνα για την κακόβουλη δραστηριότητα της Ρωσίας, πιθανώς με την υποστήριξη της προεκλογικής του εκστρατείας. Ως ένα στέλεχος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Γιατί ένας πρόεδρος των ΗΠΑ να το πράξει αυτό;” Αναρωτήθηκε ο Μακέιμπ.
Ο ίδιος πρόσθεσε, “Έτσι, όλα αυτά τα γεγονότα μας προκαλούν να αναρωτηθούμε εάν υπήρξε μία ανάρμοστη σχέση, μία διασύνδεση μεταξύ του προέδρου και του πιο τρομερού εχθρού μας, της ρωσικής κυβέρνησης,” πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση για το αν ο Ρόζενσταϊν ήταν ενήμερος για τις έρευνες σχετικά με το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, ο Μακέιμπ απάντησε, “Ασφαλώς.”
Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά χθες το βράδυ.
Ο Μακέιμπ αποκάλυψε επίσης ότι όταν ο Τραμπ ζήτησε από τον Ρόζενσταϊν να γράψει για τις προεδρικές ανησυχίες σχετικά με τον Κόμεϊ, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης, να γίνει αναφορά στην Ρωσία. Το έγγραφο αυτό είχε αρχικά χαρακτηριστεί από τον Λευκό Οίκο ως η αιτιολόγηση της απόλυσης του Κόμεϊ. Ο Ρόζενσταϊν δεν ήθελε να υπάρχει αναφορά στην Ρωσία και το υπόμνημα αυτό, όταν δημοσιοποιήθηκε με την απόλυση του Κόμεϊ δεν είχε αναφορά στην Ρωσία, αλλά έδινε έμφαση στους χειρισμούς του Κόμεϊ στην έρευνα που έγινε για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό σέρβερ, όταν υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.
“Εξήγησε στον πρόεδρο [ο Ρόζενσταϊν] ότι δεν ήθελε να υπάρχει αναφορά για την Ρωσία στο υπόμνημα,” είπε ο Μακέιμπ. “Ο πρόεδρος απάντησε, “Το καταλαβαίνω αυτό. Σου ζητώ να βάλεις την Ρωσία στο υπόμνημα με κάθε τρόπο.”
Ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ημέρες μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ότι σκέφτονταν “την υπόθεση της Ρωσίας,” όταν τον απέλυσε.
Οι ενέργειες αυτές, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος του Τραμπ για τον τερματισμό της έρευνας που έκανε το FBI στον πρώτο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, οδήγησαν το FBI να πιστέψει ότι ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθούσε παράνομα να εμποδίσει την έρευνα για την Ρωσία.
“Οι καταστάσεις αυτές, συνδεόμενες μεταξύ τους, μπορούν να εξηγηθούν ως γεγονότα που υπονοούν την διάπραξη ενός εγκλήματος. Ο πρόεδρος είναι ενδεχόμενο να έχει εμπλακεί σε παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, στην απόλυση του Τζιμ Κόμεϊ,” συμπλήρωσε ο Μακέιμπ.
Ο Μακέιμπ απολύθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2018, αφού κατηγορήθηκε ότι παραπλάνησε την υπηρεσία του, αναφορικά με την διεξαγωγή μιας εσωτερικής έρευνας που ήταν σχετική με αποκαλύψεις που έγιναν στα ΜΜΕ. Η υπόθεση ανατέθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης, αλλά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Μακέιμπ.
Ο ίδιος από την πλευρά του αρνείται ότι είπε ψέματα από πρόθεση κι όπως δήλωσε χθες, πιστεύει πως η απόλυσή του, ήταν πολιτικά υποκινούμενη.
“Πιστεύω ότι απολύθηκα γιατί άνοιξα μία υπόθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ,” είπε ο ίδιος.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Μακέιμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ρόζενσταϊν τις ημέρες μετά την απόλυση του Κόμεϊ είχε προτείνει να υπάρχουν μυστικά καταγραφικά μικρόφωνα για την ηχογράφηση των όσων έλεγε ο πρόεδρος Τραμπ. Ο Μακέιμπ είπε ως πήρε την επισήμανση αυτή σοβαρά, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εκδώσει ανακοίνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο επικαλούμενο ανώνυμη πηγή και αποδίδοντας την πρόταση σε σαρκασμό.
Με την ανακοίνωσή του αυτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντούσε σε δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” τον ίδιο μήνα, το οποίο κι αποκάλυψε την συνομιλία με την πρόταση του Ρόζενσταϊν.
Ο Μακέιμπ υποστήριξε ότι το σχόλιο για τα κρυφά μικρόφωνα έγινε στην διάρκεια μιας συζήτησης για τις αιτίες που οδήγησαν στην απόλυση του Κόμεϊ από τον Τραμπ.
“Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης προσφέρθηκε να φοράει ένα μυστικό μικρόφωνο εντός του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος είπε, '“Ποτέ δεν μου κάνουν έλεγχο όταν πηγαίνω στον Λευκό Οίκο. Μπορώ με ευκολία να φοράω μία καταγραφική συσκευή. Δεν θα γνωρίζουν ότι την φοράω,”' είπε ο Μακέιμπ για τον Ρόζενσταϊν.
Σε αποσπάσματα που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το CBS News, ο Μακέιμπ περιγράφει επίσης μία συζήτηση στην οποία ο Ρόζενσταϊν είχε την ιδέα επίκλησης της 25ης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ για την απομάκρυνση του Τραμπ από τα προεδριά του καθήκοντα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ο Ρόζενσταϊν στον βαθμό που συνεργάζεται με τον πρόεδρο Τραμπ, δεν βλέπει κάποια αιτία για την απομάκρυνσή του από τα προεδρικά του καθήκοντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ