Την άποψη ότι η ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και να αποσύρει τα πυρηνικά από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ εξέφρασε ο Αμερικανός εν αποστρατεία πτέραρχος Τσακ Γουόλντ και πρώην αναπληρωτής διοικητής της EUCOM σε συνέντευξη του στο Bloomberg.
«O Eρντογάν δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος και θα ήταν φρόνιμο να στείλουμε τα πυρηνικά που έχουμε στο Ιντσιρλίκ σε Ευρωπαϊκό έδαφος» είπε μεταξύ άλλων ο Γουόλντ. «Ιδανικά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε την βάση Αβιάνο στην Ιταλία» πρόσθεσε ο πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι προ ημερών δύο άρθρα, στην ιστοσελίδα Defense One και σε αυτή του Brookings Institution καλούσαν τον Λευκό Οίκο να κοιτάξει για μια «πιο ασφαλή τοποθεσία για τα πυρηνικά». Τόσο, το άρθρο στην ιστοσελίδα Defense One όσο και αυτό στην ιστοσελίδα του Brookings, αφήνουν να εννοηθεί ότι «ακόμα και αν υπήρχε τυφλή εμπιστοσύνη στην Τουρκική κυβέρνηση, κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι τα όπλα αυτά δεν μπορούν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων οργανώσεων».
Οι εν λόγω πύραυλοι δεν είναι διηπειρωτικού τύπου, αλλά «τακτικά» πυρηνικά όπλα τύπου Β61. Κάθε μία από τις βόμβες αυτές έχει ισχύ 340 κιλοτόνων, είναι δηλαδή 20 φορές ισχυρότερη από αυτήν που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945. Με άλλα λόγια, το ελάχιστο αυτό τμήμα του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου που βρίσκεται στη βάση Ιντσιρλίκ μπορεί να προκαλέσει από 1.000 μέχρι 1.800 «Χιροσίμες». Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πέραν του γεγονότος ότι αυτά τα όπλα είναι παρωχημένα τεχνολογικά, δεδομένου ότι έχουν τεχνογνωσία του 1960, υφίσταται το ενδεχόμενο να «πέσουν σε λάθος χέρια».