Τη διακοπή λειτουργίας της αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ από 1η Νοεμβρίου 2021 αποφάσισε η Ρωσία μετά την απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να ανακαλέσει τη διαπίστευση οκτώ διπλωματών, που στελέχωναν την αντιπροσωπεία, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Συνεπεία στοχευμένων βημάτων από πλευράς ΝΑΤΟ ουσιαστικά δεν υπάρχουν οι δέουσες συνθήκες για στοιχειώδη διπλωματική δραστηριότητα και ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ διακόπτουμε τη λειτουργία της μόνιμης αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ, όπως και την εργασία του κεντρικού στρατιωτικού απεσταλμένου, μάλλον από την 1η Νοεμβρίου ή ενδεχομένως να απαιτηθούν ακόμη λίγες ημέρές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ΤΑΣΣ.
«Σήμερα κιόλας ανακοινώσαμε αυτές τις επιλογές, η Διεθνής Γραμματεία του ΝΑΤΟ έχει ήδη ενημερωθεί», πρόσθεσε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «διακόπτουμε τη δραστηριότητα της στρατιωτικής αποστολής επικοινωνίας του ΝΑΤΟ στη Μόσχα και η διαπίστευση των συνεργατών της ανακαλείται από 1ης Νοεμβρίου τρέχοντος έτους».
«Εφόσον προκύψουν κάποιες έκτακτες υποθέσεις στους νατοϊκούς, τότε μπορούν να απευθύνονται για τα ζητήματα αυτά στον πρέσβη μας στο Βέλγιο, ο οποίος καλύπτει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βασιλείου του Βελγίου», είπε ο Ρώσος υπουργός.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ρωσία δεν θα παριστάνει στο εξής ότι «είναι δυνατές οποιεσδήποτε αλλαγές στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ στην αμέσως προσεχή προοπτική», σημειώνοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί αποφάσισε να περιορίσει τα στελέχη της ρωσικής αντιπροσωπείας σε μόνο δέκα.
Η τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας
Η πρακτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ διακόπηκε το 2014, ως απάντηση στην προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα. Παρ 'όλα αυτά, οι δύο έχουν διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας για να διευκολύνουν τον υψηλού επιπέδου στρατιωτικό-στρατιωτικό συντονισμό.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επιδεινώθηκαν μετά τις ρωσικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στην Ουκρανία, την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων, τακτικές εισβολές στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και την παρενόχληση του ΝΑΤΟ πλοία στη θάλασσα.